Rágalom

2019.07.18. 12:58

Szeparatizmussal vádolja az ukrán külügy a kárpátaljai magyarokat

Az ukrán külügyminisztérium kezdeményezésére az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) büntetőeljárást indított csütörtökön a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ellen, mert a hatóság szerint a magyar szervezet hetilapja címoldalának választási térképén a magyar nemzeti lobogó színeivel kiemelve ábrázolta a magyar érdekeltségű három egyéni választókerületet.

„A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Kárpátalja című lapjának első oldalán »Talpra, magyar!« szlogen alatt Ukrajna egyes területeinek Magyarországhoz tartozását illusztrálják. Ez szeparatizmus! Az ukrán főügyészségnek és az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak eljárást kell indítania ellene. Az erre vonatkozó leveleket megírtam” – írta Jevhen Bozsok külügyminiszter-helyettes csütörtökön a Twitteren.

Az SZBU a felszólításnak engedelmeskedve az ukrán büntetőtörvénykönyv 110-es cikkelyének 2. pontja – Ukrajna területi egységének és sérthetetlenségének megszegése – alapján indított eljárást a KMKSZ ellen, mert a szervezet Beregszászon kiadott Kárpátalja című hetilapja kedden megjelent számának címoldalán közölt választási térképen piros, fehér és zöld színekkel ábrázolta a július 21-i előrehozott ukrán parlamenti választáson induló három magyar egyéni jelölt választókerületét. A hatóság szerint a KMKSZ ezzel feltételesen elkülönítette a jelzett térségeket Kárpátalja többi részétől – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A Kárpátalja címlapja azokkal a kárpátaljai választási körzetekkel, amelyekben magyar jelöltek is indulnak a hétvégi választáson
Fotó: karpataljalap.net

Az SZBU sajtószolgálatának közleménye szerint tekintettel arra, hogy Kárpátalja térképének a magyar zászló alapján történő ábrázolása „kimerítheti az Ukrajna területi integritása és sérthetetlensége elleni bűncselekmény tényállását”, és „szeparatista hangulatot kelthet a magyar nemzetiségi kisebbség körében”, az említett ábrázolást tartalmazó kiadvány terjesztése az ukrán alkotmány szerint Ukrajna területi vagy államhatárának a megváltoztatására irányuló nyílt felhívásnak minősül.

A hetilap a kárpátaljai magyarságot a vasárnap sorra kerülő előrehozott parlamenti választásokon való részvételre buzdító címlappal jelent meg csütörtökön, egy Kárpátalja megyét ábrázoló térképpel, amelyen három választási kerületet, amelyekben magyar jelöltek indulnak, pirosra, fehérre és zöldre színeztek. A térképen a következő felirat olvasható: „Talpra, magyar! Július 21-én menjünk el szavazni!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában