bányameddőből

2021.02.18. 11:32

Szennyezés a Szamosban: a cink, réz, alumínium és vas koncentrációja is határérték feletti

A Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

„A romániai hatóságok szerdán előre jelezték, hogy a Szamos felső szakaszán bányameddőből származó nehézfém került a folyóba.

Komlódtótfalun másodfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el, a gátőrök ma reggel szóltak, hogy a folyó vize rózsaszín.

A vízmintákat egy debreceni laboratóriumban elemzik, és a kapott eredmények alapján fogják kidolgozni a védekezés módját. Hogy milyen nehézfémről van szó, egyelőre nem derült ki, a vizsgálatok után már többet fogunk tudni” – tájékoztatta a Szon.hu portált Szabó Árpád, Komlótótfalu polgármestere.

A település vezetője hozzátette: a község lakosai a hírekből értesültek a szennyezésről. Természetesen felháborítónak találják, mint mindig, hiszen ez a mostani nem egyedi eset, legutóbb például az áradás kommunális hulladékot és PET-palackok tömegét hozta Románia felől.

Bezárt, állami bányából ömölhetett ki a szennyezett víz

Egy bezárt máramarosi bánya elárasztott tárnáiból kiömlött, tisztítatlan bányavíz okozta a Szamos fémszennyezését a Krónika napilap internetes oldalán közölt csütörtöki cikk szerint.

A Krónika a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltségétől azt a tájékoztatást kapta, hogy a szerdán lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében megáradtak a patakok és a folyók a térségben. Ennek nyomán a Nagybánya közeli Miszbánya térségében elárasztották a Campurele bánya bezárt tárnáit, amelyekből jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Láposbánya-patakba. A szennyezés a patakon keresztül a Lápos folyóba majd a Szamosba jutott.

A vízügyi hatóság Máramaros megyei kirendeltségének illetékese csütörtök délben az MTI-nek elmondta: még mindig várják a szerdán vett vízminták laboratóriumi elemzésének eredményeit.

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e leállítani a szennyezett víz beömlését, elmondta: a beömlés nem folyamatos, csak időnként és rövid ideig tart.

A Krónika közlése szerint a Campurele bánya a Conversmin Rt. állami vállalathoz tartozik, amelynek kizárólagos részvényese a bukaresti gazdasági minisztérium. Ez a társaság felel azoknak a romániai bányáknak a bezárásáért és környezetbaráttá tételéért, ahol felfüggesztették vagy megszüntették a kitermelést.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt közölte, hogy a Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali két órakor vett vízmintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja is határérték feletti volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában