Advent

2017.12.13. 12:52

Százhúsz szabadkai nagycsaládnak vitt ajándékot a Katolikus Karitász

Százhúsz sokgyermekes szabadkai családnak vitt tartós élelmiszerekből, bejgliből és édességből álló karácsonyi ajándékcsomagot szerdán a Katolikus Karitász.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, egy-egy ajándékcsomag értéke körülbelül négyezer forint, a csomagok tartalmát részben adományokból, részben pedig a Katolikus Karitász saját forrásaiból vásárolták. Aláhúzta: karácsony táján nagyobb az adakozókedv, sokan akarnak segíteni.

A Katolikus Karitász országos igazgatója fontosnak nevezte a határon túli tevékenységet különösen Kárpátalján és a Délvidéken, mert – mint mondta – ott van a legnagyobb szükség a segítségre, „ahol még beszélik a nyelvet, ahol még magyar iskolába tudnak járni a gyerekek, és minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy ez folytatódni tudjon”.

A majdnem 300 gyermek részvételével megrendezett ünnepség után Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány határon túli tevékenysége akkor tud igazán célt érni, ha valóban eljut az emberekhez, ebben pedig kiemelt segítséget nyújtanak az egyházak és a civil szervezetek.

Kiemelte, hogy advent idején az emberek többet gondolnak a kapcsolataikra és a közösségben megélt szerepükre, de ez a közösség nemcsak a család, hanem a lakóhelyi közösség vagy az egész nemzet is lehet. Aláhúzta, Magyarország számára minden nemzetrész ugyanolyan fontos, a magyarság megmaradásának a záloga ugyanis az, hogy minden nemzetrész megmaradjon.

A helyettes államtitkár elmondta, az Emmi a Katolikus Karitász élelmiszercsomagját a Lipóti Pékség cipóival, kenyereivel és süteményeivel egészítette ki.

Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány 760 millió forintot biztosított a szabadkai püspökség számára a doroszlói Szentkút Mária-kegyhely felújítására. A zarándokhely kibővítése az egész magyarság szempontjából fontos közösségi fejlesztésnek számít – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában