belső konfliktus

2019.06.18. 16:11

Százezrek menekülnek az erőszak elől a Kongói DK-ban

A térségben ráadásul ebolajárvány is pusztít.

Több mint 300 ezer ember menekült el az erőszakos törzsi összecsapások elől a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén június eleje óta – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden. Az UNHCR jelentése szerint az erőszakos cselekmények elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaság ebola által is sújtott Ituri tartományát érintik.

Helyi tisztviselők beszámolója szerint a tartományban a múlt héten legkevesebb 161 embert gyilkoltak meg az etnikai feszültségek kiújulásakor. A térségben gyakoriak az összetűzések az ottani földművelő és pásztor közösségek között, az utóbbi hetekben is kiéleződtek az ellentétek a csoportok között.

Babar Baloch, az UNHCR szóvivője Genfben újságíróknak elmondta: Ituri tartományban a múlt hét közepén romlott jelentősen a helyzet a hema és lendu csoportok közti összecsapások miatt. Az UNHCR az erőszak fokozódásától tart, ugyanis jelentések érkeztek gyilkosságokról, emberrablásokról és nemi erőszakról.

Az etnikai feszültségek forrása jobbára gazdasági eredetű, mert a lenduk hagyományosan földműves nép, míg a hemák állattenyésztő pásztorok, akik egész évben legelők után kutatva vándorolnak.

A fel-fellángoló konfliktusban a korábbiakban már ezrek haltak meg.

Az UNHCR szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kongóiak ilyen nagy számban menekülnek el az erőszak elől, attól lehet tartani, hogy több ember próbál majd az Albert-tavon átkelve Ugandában menedéket találni. Ez azonban gyorsíthatja az ebola terjedését, a múlt héten ugyanis az ebolajárvánnyal sújtott Kongói Demokratikus Köztársasággal szomszédos Ugandában is megjelent a megbetegedés.

Kongóban június elején a kétezret is meghaladta az ebolás megbetegedések száma. A közép-afrikai országban tavaly augusztus óta 2168 megbetegedést regisztráltak, ezek közül 1449 végződött halállal. Az Egészségügyi Világszervezet szóvivője, Tarik Jasarevic aláhúzta, hogy a fertőzések és halálozások mintegy 10 százaléka Ituri tartományban történt. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a kongói Észak-Kivu és Ituri tartományaiban élő lakosság mozgása emiatt kockázati tényezőnek számít.

Az ebola megfékezésében az egyik legnagyobb nehézséget jelenti a biztonság megteremtése, ugyanis a mostani az első olyan ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkitermelő helyek birtoklásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában