Mentálhigiénés tanácsadás

2021.12.01. 14:15

Szakértők segítenek a tanároknak az iskolai agresszió kezelésében

Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta, a programban részt vevő pedagógusok visszajelzései rendkívül pozitívak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési és egészségügyi szakterülete, együttműködve a Magyar Diáksportszövetséggel, a pedagógusok lelki egészségvédelmét célul tűző programot valósít meg. Ennek része a Mentálhigiénés alapismeretek pedagógusoknak című képzés, amelyben idén mintegy négyszáz pedagógus vett részt, valamint az idén szeptemberben élesben elindult a Van kihez fordulnod! program.

Konfliktuskezelés hatékonyan

–  A Mentálhigiénés alapismeretek pedagógusoknak (MAP) képzés nem új keletű, már 2001 óta célja a résztvevők mentális egészségének, szemléletmódjának erősítése – mondta a Magyar Nemzetnek Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár. 

A továbbképzés alatt elsajátított eszközkészlettel a pedagógusok hatékonyabban el tudják kerülni a tettlegességig fajuló konfliktusokat, illetve a már kialakult konfliktushelyzetek megfelelő kezelésére is felkészültté válnak.

Újdonság azonban a Van kihez fordulnod! program, amely egy online mentálhigiénés tanácsadás. Fókuszában az iskolai agresszió kezelése, feldolgozása, megelőzése, valamint a pedagógusok lelki egészségvédelme áll. A program során nagyon komoly szakmai feltételek figyelembevételével kiválasztott szakemberek végeznek online és személyes támogatást folyamatos, havi rendszerességű szupervízió mellett.

Az iskolaőrséget egészíti ki

A program előzménye, hogy az Ország­gyűlés tavaly júliusban elfogadta az iskolai erőszak megszüntetését és megelőzését célzó törvénymódosítást. 

Ennek nyomán csaknem ötszáz oktatási intézményben vezették be az iskolaőrséget, amelynek feladata a nevelési-oktatási intézmények rendjének fenntartása

– mutatott rá Kisfaludy László. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jött létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása, amelyekben erre leginkább szükség van. Ezt az intézkedést egészíti ki egyfajta preventív programként többek között a Mentálhigiénés alapismeretek pedagógusoknak, valamint a Van kihez fordulnod! program is.

Kisfaludy László helyettes államtitkár közölte: a Van kihez fordulnod! program két részből áll: egyrészt az ehhez készült honlapon, a www.vkf.hu-n regisztrált pedagógus választhat az őt érintő témák között, és megjelölhet magának egy időpontot, amikor a segítő és közte az online találkozás megvalósulhat. Ez lehet videochat, chat vagy akár e-mailben történő levélváltás is. A másik elem az úgynevezett helyszíni segítségnyújtás, amelynek lényege, hogy egy három-öt fős szakértő csapat a helyszínen segít megoldani a problémákat, feldolgozni a traumákat. A helyszíni segítségnyújtás több alkalommal is történhet. Fontos hangsúlyozni, hogy mindegyik szolgáltatás ingyenes, vagyis a pedagógusok bármikor, bármilyen szakmai, illetve lelki problémával kereshetik az erre kijelölt szakembereket.

Kétszáz címes szakirodalom

A Van kihez fordulnod! programmal párhuzamosan egy csaknem kétszáz címből álló szakirodalmat tartalmazó tudástár is hozzáférhető. A regisztráció nélkül is elérhető tudástárban az iskolai erőszak és agresszió témaköré­ben széles körű ismeretanyagot gyűjtöttek össze.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta: a Van kihez fordulnod! program hivatalosan idén tavasszal indult el, azonban a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt az élesben történő gyakorlati megvalósulására csak szeptemberben kerülhetett sor. – A pedagógusok munkájuk során kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor nem érzik magukat kompetensnek, esetleg eléggé felkészültnek egy magatartási problémával összefüggő pedagógiai helyzet megoldására, egy iskolán belüli konfliktus, erőszakos megnyilvánulás (bullying) pedagógiai kezelésére – fejtette ki Kisfaludy László. Ezen esetek kezelésében nyújthat segítséget az intézményeknek egy olyan, pszichológusokból, mentálhigiénés szakemberekből, gyógypedagógusokból álló szakmai csoport felállítása és működtetése – a projekt ideje alatt pilot jelleggel –, amely egységesen kialakított protokoll alapján a részt vevő pedagógusoknak módszertani támogatást biztosít a nehéz pedagógiai, magatartásbeli szituációk megfelelő kezeléséhez. Ezért jött létre a Van kihez fordulnod! program.

Kisfaludy László arról is beszélt, hogy a Van kihez fordulnod! programmal kapcsolatban ez ­idáig szinte csak pozitív visszajelzések érkeztek. – A legtöbb pedagógus maximális értékelést adott a programra, kiemelve, hogy a szakemberek támogató hozzáállásának segítségével olyan gyakorlati tanácsokat kaptak, amelyek által konkrét szituációk megoldására kaptak segítséget – fejtette ki a helyettes államtitkár.

Az élesben szeptember elején kezdődött program első benyomásai tehát pozitívak, a visszajelzések alapján a segítséget kérők kiemelték a szakemberek támogató hozzáállását, a nyújtott szakmai segítség gyakorlati használhatóságát. – A programot folytatjuk, remélhetőleg egyre bővülő érdeklődés mellett, amely számunkra is hasznos szakmai tapasztalatokat nyújt – közölte Kisfaludy László helyettes államtitkár.

A Van kihez fordulnod! program részletei és további információk a www.vkf.hu oldalon érhetők el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában