Emberölés kísérlete

2019.07.19. 22:04

Szabadságvesztésre ítélték a zárkaajtóba áramot vezető börtönlakókat

Hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt tíz év fegyházra, illetve két és fél év börtönre ítéltek első fokon, nem jogerősen két fogvatartottat, mert 2017-ben áramot vezettek zárkájuk ajtajába – tájékoztatott a fővárosi főügyész pénteken.

Ibolya Tibor közleménye szerint az elkövetéskor a 18 és 17 éves féltestvéreket egy fővárosi büntetés-végrehajtási intézetben közös cellába zárták. 2017. április 11-én a vádlottak a zárkaajtó melletti villanykapcsoló foglalatát lefeszítették, a vezetékeket kihúzták, és úgy állították be, hogy a drótok érintkezzenek majd a befelé nyíló fémajtóval. Ezután – mivel tudták, biztonsági kamerával figyelik őket – filctollal firkálni kezdtek a zárka falára, hogy az őröket odacsalják.

Az ügyeletes tiszt több körletfelügyelővel a zárkához ment, hogy a vádlottakkal szemben intézkedjen.

A sértett börtönőrnek az volt a szerencséje, hogy az ajtót nem kézzel, hanem gumitalpú cipőjével tolta be.

A befelé nyíló ajtó ugyanis ekkor érintkezett az útjába helyezett 230 volt feszültségű vezetékkel, vagyis a fémajtó áram alá került. Ez az ajtóban az élet kioltására alkalmas feszültséget nem hozott ugyan létre, de a falból kiálló vezeték halálos áramütést is eredményezhetett volna.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

Ibolya Tibor ismertette: az idősebb vádlottat – egy korábbi bűncselekménye miatt – több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt vonták felelősségre. A bíróság őt emiatt tíz év fegyházra, társát pedig két és fél év börtönre ítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában