szerződés

2018.11.11. 13:12

Szabadkereskedelmi megállapodást kötnének a délkelet-ázsiai országok

Szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyalnak a novemberi délkelet-ázsiai csúcstalálkozón Szingapúrban, a megállapodás a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tíz állama és nyolc külső ország között jöhet létre – közölte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa.

Szakáli Máté az M1 csatorna vasárnapi műsorában azt mondta: a 2013 óta tartó tárgyalásokon húsz fejezetből csak ötöt zártak le, ezért nem valószínű, hogy idén létrejönne a megállapodás, amellyel a világ legnagyobb kereskedelmi övezete alakulna ki: 3,4 milliárd embert, a világ GDP-jének mintegy harminc százalékát foglalná magába. Ez azt bizonyítaná, hogy az Egyesült Államok vezető szerepe nélkül is fenntartható a globalizáció – vélekedett.

A szerződés az áruforgalomra, a szolgáltatásokra, a szellemi tulajdonjogra és a beruházásokra vonatkozik. Létrejöttének akadálya ugyanakkor, hogy a szöveg nem tér ki például az állami vállalatok privatizációjára, az átláthatóságra, a korrupció megelőzésére, valamint nem tárgyalnak a munkavállalóknak biztosított jogokról sem – hangsúlyozta.

A szakértő kitért arra is, Magyarország támogatja a szabadkereskedelmi tárgyalásokat, mert részesedhet a helyi megállapodások profitjaiból.

Közölte, a csúcstalálkozó témája a szabadkereskedelmi megállapodás mellett többek között a Koreai-félsziget atommentesítése, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, valamint a soros elnökséget betöltő Szingapúr prioritásai lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában