Járvány

2021.05.03. 16:04

Svédország egymillió adag AstraZeneca-vakcinát adományoz a COVAX-nak

Svédország egymillió adagot adományoz a brit-svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni oltóanyagából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a védőoltások méltányos elosztására létrehozott COVAX program számára – közölte hétfőn Per Olsson Fridh svéd fejlesztési miniszter.

A tárcavezető a TT helyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy olyan oltóanyagról van szó, amelyekre a skandináv államban már nincs szükség. A Vaxzevria nevű vakcinával kapcsolatban nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek, ezért Svédországban csak a 65 évesnél idősebbeket oltják be ezzel a készítménnyel.

A miniszter szerint országa a közeljövőben nagyobb mennyiségben vár az oltóanyagból.

– Ezeket a dózisokat nem fogjuk felhasználni, ezért fontos, hogy ne maradjunk ülve rajtuk, miközben a világnak szüksége van a vakcinákra

– mondta Fridh.

Dánia, amely teljesen leállította a Vaxzevria felhasználását, még nem döntött készleteinek sorsáról, bár több ország jelentkezett, hogy szívesen átvenné azokat. A dán egészségügyi miniszter jelenleg azon fáradozik, hogy az oltóanyagot más gyártó vakcináira cserélje.

Svédországot kiemelten sújtja a járvány harmadik hulláma, az intenzív osztályokon tavaly tavasz óta nem látott számú beteget ápolnak. A 10,3 millió lakosú országban 973 604 fertőzöttje és 14 048 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában