Ország-világ

2021.04.21. 17:17

Sorra érték a botrányok Gyurcsánynét, ezért Brüsszel újra pénzzel kezdte támogatni

A maszk nélküli turnézása után Brüsszel mindent elkövet annak érdekében, hogy a vállalhatatlanná vált Gyurcsánynét újra egy komoly, felelősségteljes európai politikusnak mutassa.

Gyurcsányné a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) a támogatásából hirdeti a hétfő óta futó, az S&D által készített videóját a Facebookon – vette észre az Origo. A Demokratikus Koalíció (DK) uniós képviselője azért kapott segítséget európai pártcsaládjától, mert az utóbbi időben kirobbant botrányai miatt – itt elsősorban a maszk nélküli országjáró turnéjára kell gondolni – komoly hitelességi problémákkal küzd. Brüsszel mindent elkövet annak érdekében, hogy a nevetségessé vált Gyurcsánynét újra egy komoly, felelősségteljes európai politikusnak mutassa. Ennek oka egyszerű: ilyen pozícióból eredményesebben tudja támadni a keleti vakcinákat, és most már az AstraZenecát is – írja a hírportál.

„Emlékszem, ezekkel a mondatokkal kezdtem bele az európai parlamenti kampányba 2019 tavaszán, közel két éve. Rengeteg dolog történt azóta” – hétfőn Facebookon közzétett videójában így emlékezett vissza a tavalyelőtti uniós választás előtt elmondott beszédére Gyurcsány Ferenc felesége, aki a közel kétperces felvételen végig komoly, hiteles politikusként próbált mutatkozni. Nem véletlenül.

Újra fizetik a számlát

Akárcsak két éve, a mostani videóban is az Európai Egyesült Államok fontosságáról beszélt. Szerinte a világjárvány megmutatta, hogy „nem egy gyengébb, hanem egy sokkal erősebb Európára van szükség.” Ezután hosszasan bizonygatta, hogy amióta európai parlamenti képviselő, Brüsszel milyen eredményeket ért el, illetve milyen erőfeszítéseket tett az európaiak biztonsága, jóléte érdekében, és neki ebben milyen szerepe volt. „Nagyon nagy lépést tettünk az Európai Egyesült Államok felé” – jelentette ki jelentőségteljesen a DK uniós képviselője.

Magyarán, Gyurcsányné egyfajta összegzést adott az elmúlt két évéről, amivel magát egy erős, komolyan vehető politikusként próbálta beállítani. Mindenképpen érdekes, hogy a videó végén megjelent az S&D logója, ami azt jelenti, hogy a DK európai pártcsaládja készítette a felvételt.

A videó egyébként hétfő óta elérhető Gyurcsányné oldalán, és ahogy az a Facebook átláthatósági oldalán elérhető adatokból kiderül, a felvétel fizetett hirdetésként fut, a finanszírozó pedig az S&D. Az európai szocialisták egyelőre 100-120 ezer forinttal támogatták a kampányanyag virtuális terjesztését, és eddig négy bejegyzésért fizettek. Magyarán,

Brüsszel ismét támogatta Gyurcsánynét.

Hitelességkorrekció

Felmerül a kérdés, hogy mi az oka ennek, és miért pont most került sor erre? Mint ismert, Gyurcsánynénak az elmúlt időszakban több olyan botránya is volt, ami alaposan aláásta a népszerűségét és negatívan befolyásolta a politikai megítélését.

A legismertebb eset az volt, amikor március elején megkezdett kampánykörútján úgy találkozott baloldali politikusokkal, hogy nem volt rajta maszk. Pedig ekkor már nagyon magasak voltak a számok, nem véletlen, hogy a kormány ebben az időben megszigorította a maszkviselési szabályokat. A magát népszerűsítő politikus azonban felelőtlen módon figyelmen kívül hagyta az előírásokat, ami, mondani sem kell, hogy több mint veszélyes volt ebben a helyzetben – írja az Origo.

Később azt állította, „bizonyítani tudja”, hogy senkit nem fertőzött meg, ehhez képest kampánykörútja során találkozott a később koronavírusban meghalt Gyűrüs Károllyal. Gyűrüs Károly tatai képviselő egyik posztjából világosan kiderült, Gyurcsányné mégis tagadja, hogy találkoztak volna. Arról nem is beszélve, hogy a kampányolás során ő is elkapta a fertőzést: kétoldali tüdőgyulladással több hétig ágyban feküdt.

Magyarán, az elmúlt hetekben Gyurcsány Ferenc feleségének politikai rátermettsége megkérdőjeleződött a politikai baklövései miatt, amin nem ártott változtatni.

Brüsszel éppen ezért sietett a segítségére: az S&D stábja a videóhoz olyan komolynak tűnő lózungokat adott a szájába, hogy komoly európai politikusnak tűnjön.

Ennek oka egyszerű: a DK és a Gyurcsány házaspár fontos szerepet visz a baloldal oltásellenes kampányában, és ahhoz, hogy a választók elhiggyék az üzeneteiket, ahhoz hitelesnek kell mutatkozni. Gyurcsányné ugyanis ilyen pozícióból eredményesebben tudja támadni a keleti vakcinákat, és most már az AstraZenecát is – zárul az Origo cikke.

Tavaly is áramlott a pénz Gyurcsánynénak Brüsszelből

A mostani online videós hadjárat hétfőn vette kezdetét, és egyelőre nem lehet tudni, meddig fog tartani, és az S&D mennyivel fog beszállni.

Az mindenesetre biztos, hogy a DK európai pártcsaládja tavaly november és december között több mint 26 millió forintot fizetett ki Gyurcsány Ferenc feleségére, azaz Brüsszelből ennyi pénz érkezett a politikus kampányára. Az Origo elindított egy Gyurcsányné-számlálót is annak bemutatására, milyen tempóban érkezett a baloldali politikusnak a pénz külföldről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában