katasztrófa

2019.08.09. 10:46

Sokan meghaltak a heves esőzések okozta áradásokban Keralában

Az áradások és földcsuszamlások miatt több mint 22 ezer embert kellett kimenekíteni otthonából.

Legalább tizenhét ember halt meg a délnyugat-indiai Kerala tagállamban a monszunesőzések okozta árvizekben, az áradások és földcsuszamlások miatt több mint 22 ezer embert kellett kimenekíteni otthonából – jelentette az ND televíziós csatorna pénteken.

A Perijár folyó partján található nemzetközi repülőteret a környékén tapasztalt vízszintemelkedés miatt vasárnapig bezárták. Az állam négy járásában adtak ki magas szintű figyelmeztetést, mind a 14 járásban pénteken zárva tartanak az iskolák.

Csütörtök este Vainad járásban földcsuszamlás miatt leomlott az egyik teaültetvény munkásszállása. Két ember halt meg, kétszáz másik megsérült.

Pinaraji Vidzsajan, Kerala főminisztere a Twitteren közölte, hogy Munnar járás hegyvidéki részén történt a legsúlyosabb földcsuszamlás.

Egy éve, tavaly augusztusban a pusztító árvizekben legalább 200 ember halt meg, és több mint 5 milliót érintett a természeti katasztrófa. A közel száz év legsúlyosabb áradásának minősített szerencsétlenség több milliárd dolláros károkat okozott a földeken, a házakban és más infrastruktúrákban.

A monszunidőszak júniustól szeptemberig tartó esőzései gyakorta emberéleteket követelnek Dél-Ázsiában, ilyenkor hullik le Indiában az éves csapadékmennyiség 70 százaléka.

A héten Mahárástra, Goa és Karnátaka államban is heves esőzések és árvizek pusztítottak, legalább 35 ember halt meg, és több mint 200 ezret ki kellett menekíteni.

„Mahárástra falvainak százaiban és több városában most sincs áram és ivóvíz” – közölte pénteken egy kormányilletékes. Mumbaiban, India gazdasági fővárosában pénteken jelentősen csökkentek a tej- és zöldségkészletetek, mert Mahárástrából az árvíz miatt akadozik a szállítás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában