felmérés

2019.01.29. 10:53

Romlottak a Kínában dolgozó külföldi újságírók munkakörülményei tavaly

A tudósítók hatósági megfigyelésre, a vízumügyintézés lassúságára, őrizetbe vételekre panaszkodtak.

Tovább romlottak a Kínában dolgozó külföldi újságírók munkakörülményei 2018-ban egy kedden közzétett jelentés szerint.

A 109 megkérdezett szerint soha nem volt még ilyen rossz a Kínában dolgozó újságírók helyzete az elmúlt években – írta közleményében az ázsiai országban élő külföldi tudósítók klubja (FCCC).

A felmérés résztvevőinek 55 százaléka ítélte meg úgy, hogy munkakörülményei romlottak 2018-ban, szemben a tavalyelőtti 40 százalékkal.

A tudósítók hatósági megfigyelésre, a vízumügyintézés lassúságára, őrizetbe vételekre panaszkodtak. A megkérdezettek csaknem fele aggódott már amiatt, hogy követik vagy megfigyelik munkája miatt, 91 százalékukban pedig felmerült, hogy a hatóságok lehallgathatják telefonjukat.

Az ország északnyugati részén található, muszlim többségű Hszincsiangban tavaly megfordult 27 újságíró közül 24-en panaszkodtak arra, hogy akadályozták munkájukat. A többségében ujgurok lakta autonóm területen mintegy egymillió embert kényszeríthettek átnevelő táborokba az ENSZ szakértőinek becslése szerint. Kína azt állítja, hogy a szélsőségesség ellen küzdenek ezekben a létesítményekben, amelyek szakképzést is biztosítanak a táborlakóknak.

A Hszincsiangból tudósító újságírók arról számoltak be, hogy sokszor fotóik törlésére kötelezték őket, félbeszakították interjúikat, és néhányakat őrizetbe is vettek.

1600 kilométeren át követtek legalább kilenc autóval és húsz emberrel – mondta el Nathan VanderKlippe, a The Globe and Mail című kanadai napilap tudósítója. Felemelt pajzsú rendőrök közelítették meg az autómat, és felszólítottak, hogy tegyem a kezem a kocsira – ecsetelte az egyik atrocitást VanderKlippe.

A Peking által illegális szervezetnek tekintett FCCC szerint több újságírónak nehézsége akadt vízuma megújításával. Közülük hatan úgy gondolják, hogy ennek köze lehetett munkájukhoz. A külföldi hírforrások Kínában dolgozó, kínai állampolgárságú alkalmazottjai ugyancsak zaklatásról és megfélemlítésről számoltak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában