Járvány

2020.04.01. 13:37

Romániában többszörösére emelték a kijárási korlátozás megszegéséért járó bírságot

A felső határát 5000 lejről 20 ezer lejre növelték.

Többszörösére emelték Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások megsértéséért kiszabható bírságot, amelynek minimális összege az eddigi 100 lejről (7500 forint) 2000 lejre (150 ezer forint) emelkedett – közölte szerdán a stratégiai kommunikációs törzs.

A bírság felső határát 5000 lejről 20 ezer lejre növelték.

Ami a vállalatokat illeti, a rendkívüli állapot katonai rendeleteinek megsértéséért kiszabható bírságok az eddigi ezer helyett tízezer lejnél kezdődnek majd, és akár a 70 ezer lejt is elérhetik.

A sürgősségi kormányrendelettel bevezetett, csütörtöktől hatályos szigorítást azzal indokolták, hogy a rendvédelmi hatóságok tapasztalatai szerint az emberek nem tartják be a kijárási korlátozásokat Romániában. Az utóbbi 24 órában emiatt újabb csaknem hétezer szabálysértőt bírságoltak meg átlagosan 1600 lejre (120 ezer forint).

A karanténrendelkezések megsértéséért több mint ötszáz, otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban lévő embert büntettek meg.

Romániában múlt szerdától kezdődően csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást, vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.

Szerda kora délutánig az előző napi 69-ről 85-re emelkedett a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) napi jelentésében szereplő halálos áldozatok száma. Külföldön keddig 24 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.

Romániában szerda kora délutánig 2460-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 215-re mérséklődött az előző napi 300-ról.

Az igazolt fertőzöttek közül 57-et intenzív osztályon ápolnak, 34 beteg állapota súlyos, eddig 252 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában