Járvány

2020.05.08. 19:03

Rio de Janeiróban összeomlóban van az egészségügyi rendszer

A gondok részben amiatt vannak, hogy a város vezetése takarékossági okból elbocsátott több mint 6000 főnyi egészségügyi dolgozót.

Brazília világszerte legismertebb városában, Rio de Janeiróban összeomlóban van az egészségügyi rendszer, miközben a koronavírus járvány még mindig egyre jobban terjed – közölte pénteken az intenzív orvosi kezelésért felelős kórház (UTI).

A „csodálatos város” elkezdett feketébe öltözni, főként a legszegényebbek lakta nyomornegyedekben, ahol sokan halnak meg, miközben orvosi ellátásra várnak, de nincs számukra hely a megtelt kórházakban – írta le a helyzetet az UTI egyik illetékese.

Riónak 7 millió, a külvárosokkal együtt 11 millió lakosa van. Közülük a legutóbbi, csütörtöki adatok szerint 1150-en vesztették életüket, a megerősített fertőzöttek száma 11 257, és mintegy 500-an várnak válságos állapotban arra, hogy intenzív osztályra kerülhessenek.

A gondok részben amiatt vannak, hogy a város vezetése takarékossági okból elbocsátott több mint 6000 főnyi egészségügyi dolgozót.

Az elbocsátások még akkor is tartottak, amikor a várost február végén elérte a járvány.

Brazíliában összességében 9146-an haltak meg a Covid-19-es betegségben, az ismert fertőzöttek száma több mint 135 ezer, és már harmadik napja naponta 600-nál többen halnak meg.

Mexikóban a csütörtök volt az a nap, amikor a legtöbb új fertőzést (1982) és elhalálozást (257) regisztrálták. Számuk összesen 29 616, illetve 2961 a járvány megjelenése óta. Az országban a becslések szerint 5-8 millió ember vesztette el az állását a járvány miatt.

Peruban 60 ezerre nőtt a fertőzöttek, és 1600-ra a betegségben elhunytak száma. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint naponta 3700 új esetre bukkannak, ami a legmagasabb szám a fertőzés március 6-i megjelenése óta.

Panamából azt jelentették, hogy a héten gyorsan, naponta mintegy ezerrel nőtt a fertőzésből kigyógyultak száma. Az országban 7731 esetet regisztráltak, közülük 218-an haltak meg.

Az amazóniai indiánok arra panaszkodnak, hogy számukra a koronavírussal „megismétlődik a történelem”. Korábban a himlő, az influenza, a kanyaró pusztította őket, most az új járvány miatt „haldoklik a nép” – mondta Edney Samias törzsi vezető, aki szerint fennáll a „népirtás” kockázata, ha nem kapnak sürgős segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában