bevándorlás

2018.04.23. 19:18

Rengeteg migráns tart Olaszország felé

Ugrásszerűen nőtt a Líbiából Olaszország felé útnak indult migránsok száma. Hétfőn több mint 1300-an érkeztek a dél-olaszországi partokra, hónapok óta először ilyen sokan egyszerre.

A hatóságok tájékoztatása szerint Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon szombaton és vasárnap kimentett csoportokról van szó.

Több mint ötszáz fő az EuNavforMed katonai művelet egyik német hajójával érkezett meg a szicíliai Catania kikötőjébe. További több mint ötszáz embert az Sos Mediterranee nem kormányzati szervezet (NGO) Aquarius nevű hajója mentett meg és szállított a szicíliai Trapaniba. A többieknek más civil mentőhajók segítettek az olasz parti őrség koordinálásával.

A migránscsoportokat mind Líbia partjairól indultak útra gumicsónakokkal. Az egyik hajó fel is borult, utasainak a líbiai parti őrség sietett a segítségére: több mint kétszáz embert tudtak kimenteni és visszaszállítani Líbiába. Tizenegyen a tengerbe fulladtak líbiai források szerint.

Az olasz hatóságok információi szerint az olaszországi partokra érkezett migránsok között feltűnően sok a szülői kíséret nélküli kiskorú.

Ilyen sokan egyszerre legutóbb tavaly ősszel, majd előtte tavaly nyár elején érkeztek Dél-Olaszországba. A Líbia felőli migráció hirtelen erősödését a rendkívül jó időjárással, valamint a líbiai politikai helyzettel magyarázzák. Elemzők szerint az észak-afrikai országban ismét fokozódtak a hatalmi ellentétek Halifa Haftár tábornok hirtelen „eltűnése” miatt. Egyes források szerint a súlyos beteg tábornok gyógykezelés céljából elhagyta Líbiát, mások szerint merényletben meghalt.

A római belügyminisztérium naprakész adatai azt mutatják, hogy az év eleje óta mintegy nyolcezer migráns érkezett, majdnem nyolcvan százalékkal kevesebben mint 2017 azonos időszakában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában