meghatározó adatok

2021.02.12. 11:08

Rákóczi Szövetség: vallják minél többen magukat magyarnak a szlovákiai népszámláláskor

A szervezet Ne feledd, magyar vagy! Népszámlálás 2021 mottóval indított kampányt szlovákiai partnerei közreműködésével.

Óriásplakátokkal, kisfilmekkel és más kampányeszközökkel szeretne a Rákóczi Szövetség minél több felvidéki magyart megszólítani, hogy a hétfőn kezdődő szlovákiai népszámlálás során vallja meg nemzetiségét.

A szervezet Ne feledd, magyar vagy! Népszámlálás 2021 mottóval indított kampányt szlovákiai partnerei közreműködésével.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben kiemelték: a szlovákiai népszámlálás a felvidéki magyarság jövője szempontjából döntő fontosságú. A Rákóczi Szövetség szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a népszámláláson minél több magyar gyökerű állampolgár megvallja nemzetiségét.

Fontosnak érzik, hogy minden magyar nemzettársuk tisztában legyen a népszámlálás jelentőségével, következményeivel, és megfelelő felvilágosítást kapjon a lebonyolításáról – írták, kiemelve: a népszámlálás eredménye meghatározó a külhoni magyarok jogérvényesítése, az anyanyelv és a kultúra jövője szempontjából.

Kitértek arra is, hogy az anyanyelvi kultúra megőrzésének legfontosabb pillére a magyar iskola. A külhoni régiókban a következő hetekben, hónapokban kell a szülőknek arról is dönteniük, hogy iskolakötelessé váló gyermeküket milyen nyelvű iskolába íratják. A Rákóczi Szövetség idén is arra biztatja a külhoni magyar családokat, válasszanak gyermeküknek magyar iskolát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában