közösségerősítés

2019.05.20. 21:57

Potápi: sikeresen folytatódik a felvidéki fejlesztések sorozata

Az elmúlt években számos beruházás történt.

Szatmárnémeti, 2019. május 17. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond az Északi Színház Harag György Társulata épülõ új stúdiószínházának alapkõletételi ünnepségén a partiumi Szatmárnémetiben (Satu Mare) 2019. május 17-én. Mintegy egymillió euróból (325 millió forintból), a magyar kormány támogatásával épül fel a négyszáz négyzetméter alapterületû, háromszintes, százhúsz nézõ befogadására alkalmas játszóhely. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Sikeresen folytatódik a magyar közösség megerősítését célzó fejlesztések sorozata a Felvidéken – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a Kassához közeli Debrődön, ahol részt vett a magyar állami támogatásból megépített Szent László Zarándokszálló ünnepélyes átadásán hétfőn.

Az új zarándokszállót egy a még a tizennyolcadik században, iskolaként és templomként is működő épületből alakítottak ki a többségében magyarok lakta kelet-szlovákiai kisközségben. Debrőd, ahol a legenda szerint

Szent László lova patkójával fakasztott forrást, nagy hagyományú búcsújáróhelynek számít a tágabb régióban is.

Potápi Árpád János közölte: a környéken az elmúlt években számos beruházás történt, ezek sorában említette a kassai Rovás társulás új, magyar házként is működő székházát, illetve a Márai-emlékházat is. Rámutatott:

évek óta sikeresen zajlik a magyar közösség megerősítését célzó fejlesztések sorozata.

Készülőben van a Magyar Kultúrcentrum Nagyidán, amelyet várhatóan augusztusban adnak át, készül az új iskolaközpont Szepsiben, illetve folyamatosan haladnak a fejlesztések a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében is – tette hozzá.

Debrőd a Szent László-emlékút kiemelkedő jelentőségű pontja, az ott átadott zarándokszálló megépítéséről még 2016-ban hozott döntést a nemzetpolitikai államtitkárság, amely a fejlesztést 127 millió forinttal támogatta.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában