Magyar Patrióták Közössége

2019.02.25. 10:32

Petíciót indítottak a kommunista utcanevek eltörléséért

A Magyar Patrióták Közössége gyalázatosnak tartja, hogy harminc évvel a rendszerváltás után még mindig utcák és közintézmények viselik olyanok nevét, akik „akik a bolsevik önkényuralmi rendszer megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vettek.”

A Magyar Patrióták Közössége petíciót indított annak érdekében, hogy megváltoztassák a magyarországi, kommunista diktatúrához köthető személyekről elnevezett közterek és közintézmények nevét. A szervezet saját online felületén folyamodványt is intézett Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterhez, melyben felhívták a figyelmet:

„2012 óta Magyarországon törvény mondja ki, hogy nem lehet közterületet, közintézményt olyan személyekről elnevezni, akik a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vettek.”

A szervezet hangsúlyozza, hogy mulasztásos törvénysértésnek minősül az, hogy a 2012. évi CLXVII. törvény tilalma ellenére mintegy ezer olyan közterület vagy -intézmény van még hazánkban, melyek elnevezése a kommunista éra vezető személyiségeit, több esetben tömeggyilkosokat idézik. A Közösség meglátása szerint ez egyet jelent a kommunizmus bűneinek relativizálásával.

Egy Kun Béláról elnevezett utca névtáblája
Fotó: Solymári / Wikimedia

„Az a célunk, hogy olyan személyek, szervezetek nevét, akik saját népük és hazájuk ellen dolgoztak, ne viselje Magyarországon közterület vagy közintézmény.

Erkölcsi kötelességünk, hogy az ’56-os hősök és a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére ezt megtegyük” – olvasható a Magyar Patrióták Közössége honlapján, ahol a szervezet részletes jegyzéket is közöl a magyarországi kommunizmushoz köthető utca- és intézménynevekről.

A petíciót eddig több mint félezren írták alá. Az aláírásra az alábbi linken van lehetőség: https://utcanevek.magyarpatriotak.hu/

A Mi Hazánk Mozgalom ifjúsági szervezete is a kormányhivatalokhoz fordul amiatt, hogy közterületet és intézmények is önkényuralmi rendszerekhez köthető személyek nevét viselik. Ezt Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Ifjai országos szervezője február 24-én, Budapesten a Rajk László Szakkollégium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be. Mint elhangzott: a kormányhivataloktól azt várják, szólítsák fel a helyi önkormányzatokat, hogy a jogsértő állapotot szüntessék meg és eltűnjenek a vörös diktatúrához köthető elnevezések. Jelezte: az érintett intézmények vezetőit levélben keresik meg szintén a jogsértő állapot felszámolását kérve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában