szigorítás

2019.05.11. 20:49

Pénzbüntetés járna a migránsokat mentőknek Olaszországban

Matteo Salvini olasz belügyminiszter ezzel az embercsempészet ellen hirdetett még ádázabb harcot.

Szombati olasz sajtóértesülések szerint Salvini – aki egyben miniszterelnök-helyettes és a kormánykoalíciós Liga párt vezetője – az olasz parlament által tavaly decemberben jóváhagyott biztonsági intézkedéscsomagot – erőteljesen szigorítani kívánja. A belügyminiszter által javasolt új intézkedések mindenekelőtt azokat a magánkézben lévő hajókat sújtanák rendkívül szigorú büntetéssel, amelyek a Földközi-tengeren migránsokat vesznek fel a fedélzetükre.

Salvini – mint a sajtójelentésekből kitűnt – egyebek között azt indítványozta, hogy a hajók üzemeltetői a fedélzetükre vett, minden egyes migráns után 3500-5000 euró pénzbüntetést fizessenek. Ha egy hajó olasz zászló alatt hajózva teszi ezt, az üzemeltetőtől egy évig terjedően megvonnák a működési engedélyt.

Ezen kívül a Salvini által vezetett belügyminisztérium arra törekszik, hogy a közbiztonságra hivatkozva tranzittilalmat léptethessen életbe az olasz nemzeti vizeket használni kívánó hajók számára. A tilalom elrendelése jelenleg még a közlekedési minisztérium hatáskörébe tartozik.

Csaknem egy évvel ezelőtti belügyminiszteri kinevezése óta Salvini a „zárt kikötők” politikáját folytatja, így a migránsokat mentő, magánkézben lévő hajók nem köthetnek ki olasz kikötőkben. Megfigyelők mindenekelőtt ezzel magyarázzák, hogy 2019 eleje óta 91 százalékkal csökkent az Olaszországban partra szálló migránsok száma 2018 hasonló időszakához viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában