nem nyugszik

2019.09.05. 12:59

Példátlan áradásokkal fenyegeti az amerikai keleti partot Dorian

A hurrikán jelenleg óránként 170-180 kilométeres széllökésekkel ostromolja az amerikai partokat, és két-három méter magasra korbácsolja fel az Atlanti-óceán hullámait.

Freeport, 2019. szeptember 4. Árvízben gyalogol kutyájával egy lány a Dorian hurrikán elvonulása után a Nagy-Bahama-szigeten lévõ Freeport városban 2019. szeptember 3-án. A vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsõsorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erõsségû hurrikánként csapott le. A trópusi vihar hatalmas károkat okozott, házakat döntött romba, fákat csavart ki tövestõl. Az ENSZ szerint 61 ezer embernek azonnali élelmiszersegélyre van szüksége. MTI/AP/Tim Aylen

Forrás: MTI / AP / Tim Aylen

Várhatóan minden eddiginél nagyobb áradásokkal csap le a Dorian hurrikán csütörtökön az Egyesült Államok keleti partvidékére.

Bár a hurrikán az előrejelzések szerint a partoktól mintegy 100 kilométeres távolságban halad majd el, a miami székhelyű Országos Hurrikán Központ változatlanul arra hívta fel a viharzónában élők figyelmét, hogy Dorian életveszélyes.

A szerdán ismét hármas fokozatúra erősödött hurrikán jelenleg óránként 170-180 kilométeres széllökésekkel ostromolja az amerikai partokat, és két-három méter magasra korbácsolja fel az Atlanti-óceán hullámait. Rendkívül lassan – óránként 13 kilométeres sebességgel – halad Georgia államtól Virginia irányában, de az előrejelzések szerint a marylandi Chesapeake-öblöt is eléri majd.

Floridában – amely mellett már elhaladt a vihar – az orlandói nemzetközi repülőtér szerdán már ismét működött, csütörtökön pedig újból megnyitják Jacksonville légikikötőjét is. A georgiai Atlanta repülőtere szintén működik már.

Dél-Karolinában és Észak-Karolinában viszont óvatosságra intettek és a part menti területeken élőket evakuálásra szólították fel. Dél-Karolinában a hivatalos adatok szerint szerda délig mintegy 360 ezer ember hagyta el a tengerparti településeket.

Dél-Karolina történelmi városa, Charleston a helyszíni tudósítások tanúsága szerint szerda délre teljesen kihalt képet mutatott: a helybéliek bezárkóztak, vagy eleget tettek a kiürítési rendelkezésnek. Bár az előrejelzések szerint ide csak csütörtökön „érkezik meg” a vihar, de a heves esőzések nyomán már szerdán este bokáig érő víz borította a belváros utcáit. A charlestoni nemzetközi repülőteret lezárták. Charlestonban és az egész megyében kötelező evakuálást rendeltek el.

Henry McMaster dél-karolinai kormányzó lezáratta a Floridától Kanadáig futó egyik legfontosabb, 95-ös számú amerikai országutat, mert várhatóan az is víz alá kerül.

Közben a The Washington Post című lap a Bahama-szigetek egészségügyi miniszterére, Duane Sandsre hivatkozva azt jelentette, hogy a hatalmas pusztítást elszenvedett szigeteken eddig a vihar 20 halálos áldozatát azonosították.

Egy jacksonville-i férfi szerdán csaknem ötvenezer dollárért száz generátort, továbbá élelmiszereket vásárolt, hogy segélyként a Bahamákra szállítsák.

Egy turistahajókat működtető miami hajózási társaság – a Carnival – kétmillió dollárt ajánlott fel a Bahamai Közösség kormányának a helyreállítási munkálatokhoz. A vállalat elnöke további egymillió dollárt ajánlott fel személyes alapítványából.

Borítókép: a Dorian a Bahamákon is óriási pusztítást végzett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában