Úzvölgyi katonatemető

2019.06.27. 17:02

Párbeszédet és diplomáciai megoldást szorgalmaz a román védelmi miniszter

Gabriel Les szerint a tárgyalásokat a lehető leggyorsabban szeretnék lefolytatni.

A román védelmi miniszter szerint az úzvölgyi hősi temető problémáját párbeszéddel, diplomáciai csatornákon keresztül kell kezelni, a megoldás pedig a következő hetekben születhet meg.

Gabriel Les csütörtökön beszélt erről az Agerpres hírügynökségnek, miután szerdán megkezdődött a szakmai egyeztetés és a kölcsönösen elfogadható megoldás keresése a Székelyföld keleti határán található sírkert ügyében a hadisírgondozásért felelős magyar és a román szervezetek között.

„A felek azt hangsúlyozták, hogy félre kell tenni az érzelmi megközelítést, pragmatikus, nyílt párbeszédre van szükség, összhangban az európai, euroatlanti értékekkel, a Magyarország és Románia közötti stratégiai partnerséggel: ez vezethet el az esetleges ellentétek elsimításához”

- mondta a román miniszter.

Hozzátette: a felek megállapodtak abban, hogy a szakértők közösen járják majd be a helyszínt, és mivel az úzvölgyi sírkertben más nemzetiségű katonák is nyugszanak, erre valamennyi érintett ország képviselőit meghívják.

Gabriel Les szerint

a tárgyalásokat a lehető leggyorsabban szeretnék lefolytatni, így néhány héten belül eldőlhet, hogy megfelelő-e a román fél által javasolt megoldás, miszerint az úzvölgyi hősi temetető kezelését a román védelmi minisztérium veszi át.

Szerdán a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum küldöttsége egyeztetett Bukarestben a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE) vezetőségével. A felek kölcsönösen bemutatták egymásnak a sírkertre vonatkozó levéltári forrásaikat.

A magyar küldöttséget vezető Kovács Vilmos szerint a román fél számára is egyértelművé vált, hogy a moldvai Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata által elhelyezett ortodox keresztek az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáló katonák maradványai fölé kerültek.

A magyar fél a súlyosan kegyeletsértő állapot megszüntetését kérte.

A székelyföldiek áprilisban szembesültek azzal, hogy moldvai, Bákó megyei Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi Csíkszentmártonhoz tartozó, mára már elnéptelenedett hegyvidéki Úzvölgye első világháborús magyar katonai temetőjében.

Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a temetőbe, hogy részt vegyen a román emlékmű ortodox szertartással végzett felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temetőfoglalást.

Két nappal később Viorica Dancila román kormányfő felelős magatartásra intett mindenkit az úzvölgyi temető ügyében, ugyanakkor felvetette, hogy a sírkertet a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában