innováció

2019.04.11. 11:24

Palkovics László: átláthatóvá tenné a kormány a kutatások finanszírozását

Az innovációs és technológiai miniszter úgy látja, nem vette komolyan a magyar közösség a kutatások finanszírozását az elmúlt években. Ezen mindenképpen változtatni szeretnének.

A magyar kormány szándéka, hogy láthatóvá váljon, milyen módon hasznosulnak a források a tudományos életben – mondta Palkovics László a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Nem olyan a magyar innováció, kutatás, tudomány minősége, mint amilyennek lennie kéne – ezt mondta Palkovics László.

Az innovációs és technológiai miniszter úgy látja, nem vette komolyan a magyar közösség a kutatások finanszírozását az elmúlt években. Ezen mindenképpen változtatni szeretne a kormány. Az a cél, hogy láthatóvá váljon a források felhasználása, ez ugyanis a jelenlegi struktúrában nem biztosított – szögezte le.

Palkovics László kiemelte: aláírtak az MTA-val közösen egy megállapodást, amelyben mindkét fél elvei szerepelnek. Ahogy ezt korábban Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke is mondta, egy pontban nem értenek egyet, mégpedig, hogy a kormány a kutatóintézet-hálózatot a köztestület alól, tehát az Akadémián kívül képzeli el a megfelelő garanciákkal, irányítási modellekkel és finanszírozással. Ezzel szemben az Akadémia elnöke ezt nem fogadja el, de tudomásul veszi a kormány a szándékát – tette hozzá.

A többi pontban, pl. az intézményhálózat átalakítás utáni egyben tartásában megállapodtak – közölte a miniszter.

A teljes interjút itt nézheti meg:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában