Kasmíri konfliktus

2019.03.01. 17:20

Pakisztán elengedte az indiai pilótát

Pakisztán pénteken átadta Indiának Abinandan Vartaman pilótát, akinek repülőgépét a héten lőtte le a pakisztáni légierő.

Vartaman helyi idő szerint 17 óra 30 perckor lépett indiai földre a Pandzsáb állambeli Attarinál. Előzőleg a pakisztáni Kasmírban található Vagah határátkelőnél adták át az indiai hatóságoknak független nemzetközi megfigyelők jelenlétében. A repülőezredest katonai konvoj szállította Lahorból a határvárosba.

A pilótát egészségügyi ellenőrzésre egy amritszári kórházba szállítják, majd a katonai konvojjal utazik tovább a fővárosba.

Iszlámábád előzőleg jelezte: békülési gesztusnak szánja az átadást, a kasmíri feszültségeket enyhítendő.

Előzmények

A héten kiéleződött a feszültség India és Pakisztán között a vitatott kasmíri térségben. India kedden közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében. A szélsőségesek egyik tagja február 14-én öngyilkos merényletet követett el, amelyben egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos ereje – 40 tagja vesztette életét Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.

Szerdán három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be, összecsapásokról, határ menti kitelepítésekről, valamint közlekedési tilalmakról érkeztek jelentések.

Pakisztán szerdán lezárta légterét, amelyet pénteken részlegesen újra megnyitott, hogy a repülőgépek fel- és leszállhassanak Iszlámábádban, Pesavarban, Karacsiban és Kvettában. Az ország többi repülőtere március 4-ig zárva marad.

A kasmíri határon indiai és pakisztáni katonák tízezrei néznek farkasszemet. India és Pakisztán 1947-es létrejötte óta három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindkét fél teljes egészében igényt tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában