Ország-világ

2020.06.30. 15:50

Ötmilliárdot biztosít a kormány a budapesti utak felújítására

A politikai hovatartozásnak nem lehetne jelentősége, ezért a forrást jövőre is jó célokra fogják felhasználni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatón közölte: a forrás biztosítását a jövő évi költségvetés módosító indítványai között fogadta el az Országgyűlés.

Az elmúlt években is hasonló mértékű összeget adott a kabinet erre a célra – mondta a miniszter. Emlékeztetett: korábban a fővárosi Fidesz-frakció forrást kért a kormánytól ahhoz, hogy ne maradjon aszfaltozatlan út Budapesten.

A helyzet azóta romlott – folytatta -, hiszen az új fővárosi vezetőség „egyértelműen politikai alapon” osztja az útfelújításra rendelkezésre álló mintegy 25 milliárd forintnyi támogatást.

Az utak felújításának esetében „a politikai hovatartozásnak (...) nem lehetne jelentősége” – mondta Gulyás Gergely, kijelentve: ezért az ötmilliárdos forrást jövőre is jó célokra fogják felhasználni.

A közelmúltban fideszes kerületi polgármesterek által tervezett, korábban a főváros által jóváhagyott útfejlesztésektől „büntető jelleggel” vont el a forrást Budapest új vezetősége – mondta a miniszter, aki ennek a gyakorlatnak a beszüntetését sürgette.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Útépítési Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy a fővárosi „szivárványkoalíció” „szakmainak csúfolt” döntése hátrányosan érinti a kilenc nem baloldali vezetésű kerületet. Ismertetése szerint ezek a városrészek Budapest területének 50 százalékát képviselik, ahol az összlakosság majdnem egyharmada él. Szatmáry Kristóf a leginkább felháborítónak azt nevezte, hogy a Budapest területének egyharmadát jelentő XVI., XVII., XXI. és XXIII. kerületben az új városvezetés „nulla forintot határozott meg” a fővárosi utak felújítására. Dunai Mónika, a XVII. kerület, Rákosmente fideszes országgyűlési képviselőjének tájékoztatása szerint Budapest legnagyobb alapterületű kerületeként a leginkább érintettek a forráselvonásban.

A főváros vezetése 260 ezer emberről és alapterületének 10 százalékáról is lemondott – hangoztatta a fideszes politikus. Beszámolt arról, hogy a Rákosmentén folyamatosan javítani kell az úthálózat egyharmadát kitevő földutakat, a közvetlen állami segítséggel indított aszfaltozási program immár két éve tart. Dunai Mónika szerint a meglévő utak karbantartása és felújítása szempontjából is a fővárosi forrásmegvonás legnagyobb kárvallottja Rákosmente.

Reméli – mondta -, hogy a bejelentett kormányzati forrásból megépülhet a Rákosliget és Rákoskeresztúr között korábban tervezett összekötő út. Dunai Mónika szólt a Rákosmentén épülő multifunkcionális sportcsarnokról is, megjegyezve, hogy a kerület egy lámpás csomópontot épített volna ott a főváros segítségével, azonban „Karácsony Gergely ezt is lenullázta”.

Álláspontja szerint „bosszúnak is tekinthető” hogy a XVII. kerületben élő Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, akit nem választottak meg országgyűlési képviselőnek, „hagyta”, hogy az elmaradó útfelújítások miatt a rákosmentiek közlekedése ilyen sok időt vegyen igénybe.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre közölte: az útfelújítási források elosztásáról nem politikai alapon fognak dönteni. A Hajógyári-szigetre vonatkozó kérdésre úgy reagált, hogy ha a terület árvízvédelméhez fákat kell kivágni, akkor azt meg lehet tenni. A miniszter a Lánchíd felújításáról azt mondta, hogy a főváros politikai vitát akar és nem a hidat felújítani, január óta semmit nem tett az ügyben.

Ugyanazt a forrást, amelyet Tarlós István korábbi főpolgármesternek biztosítottak volna, biztosítják az új városvezetésnek is – jelezte, azt is megjegyezve, hogy a járványhelyzet alatt is lett volna lehetőség a közbeszerzés előkészítésére. A miniszter ehhez azt is hozzátette: „egészen komolytalan úgy pénzt kérni, hogy nem tudják, mennyibe kerül a felújítás”.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke szerint összességében jót cselekedtek az álmentős videóval és ő azt újra leforgatná, Gulyás Gergely úgy reagált: „jobb lenne a magyar közéletet nem fertőzni tovább azzal, hogy nyílt hazugságokkal, hamisított videókkal próbálják megvádolni a védekezésben részt vevőket”.

A főváros és a Budapesti Közlekedési Központ javaslatára, miszerint a koronavírus miatt szeptembertől délelőtt 9 órakor kellene kezdeni az oktatást az iskolákban, Gulyás Gergely azt mondta: több ellenérvet lát, mint e mellett szólót. Nem tartja helyes indoklásnak – tette hozzá -, hogy a későbbi iskolakezdés miatt kisebb lenne a tömeg a közösségi közlekedésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában