Utánpótlás az űrbe

2018.07.10. 05:54

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az orosz teherűrhajó

A Progressz MSZ-09 kevesebb mint négy órán belül ért célba: ez volt az első alkalom, hogy ilyen rövid repülési idővel jutott el hajó az állomásra.

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) a kazahsztáni Bajkonurból keddre virradóra indított Progressz MSZ-09 orosz teherűrhajó, amely a rendkívül rövid idő alatt tette meg az utat.

„A Progressz MSZ-09 teherűrhajó csatlakozása az orbitális állomáshoz automatikus módon lezajlott moszkvai idő szerint 4 óra 31 perckor”

- közölte az orosz repülésirányítási központ. A tájékoztatás szerint az élelmiszert, üzemanyagot és más ellátmányt is szállító űrhajó az ISS Pirsz (móló) nevű moduljához dokkolt.

Ez volt az első alkalom, hogy rendkívül rövid repülési idővel jutottak el az ISS-re: az űrhajó két és fél tonnás rakományával, az elképzeléseknek megfelelően,

kevesebb mint négy órán belül, a Föld kétszeri megkerülésével csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A múltban a Progressz űrhajók két repülési tervet követtek, hogy elérjék az űrállomást. Az egyik hat órás volt a Föld négyszeri megkerülésével, a másik két napra volt betervezve a bolygó harmincnégyszeri megkerülésével.

Az ISS fedélzetén hatfős legénység teljesít szolgálatot. Drew Feustel, Ricky Arnold és Serena Aunon-Chancellor az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA), Alexander Gerst az Európai Űrügynökség (ESA), Szergej Prokopjev, valamint Oleg Artyemjeva pedig az orosz Roszkoszmosz állami űrkutatási vállalat űrhajósai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában