Minority SafePack

2018.04.05. 09:44

Óriási siker a kisebbségvédelmi kezdeményezés bő egymillió aláírása

Óriási eredménynek és közös európai sikernek tartja Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, hogy nem csak összegyűlt, de bőven meg is haladta a szükséges egymilliós határt a Minority SafePack - Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató aláírásainak száma.

A Miniszterelnökség csütörtöki közleményében azt írta: Magyarország kormánya a kezdetektől támogatja a kezdeményezést, jelenleg ugyanis nincs olyan átfogó európai uniós szabályozás, amely megfelelő jogi védelmet biztosítana az európai őshonos nemzeti közösségek számára. Mint írták:

„A Minority SafePack határozott és megkerülhetetlen üzenet az Európai Unió felé, hogy érdemben is foglalkozni kezdjen azokkal a közösségekkel, amelyek évszázadok vagy évezredek óta a területén élnek, és legalább olyan szintű jogokat biztosítson számukra, mint az újonnan bevándorlóknak.”

A Minority SafePack ügye soha nem látott egységbe kovácsolta a Kárpát-medencei magyarságot, amelyet példa nélküli mozgósítás kísért mind Magyarországon, mind a határon túl. A kezdeményezés rengeteg ember közös sikere: „összmagyar és összeurópai siker” – fogalmazott a Miniszterelnökség, amely szerint a kezdeményezés sikere nem csak a külhoni magyarság számára mérföldkő, hanem rendkívüli eredmény minden Európában élő őshonos nemzeti közösség számára.

Ezért az eredményért „kiemelt köszönet illeti a kezdeményezőket”: a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) és az Európai Nemzetiségek Föderatív Unióját (FUEN), valamint a magyarországi aláírásgyűjtést koordináló Rákóczi Szövetséget – emelte ki közleményében a Miniszterelnökség.

Az Európai Bizottság október 3-ig közli álláspontját a kezdeményezésről

Az Európai Bizottság október 3-ig közli álláspontját a Minority SafePack kezdeményezésről – mondta az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke az M1 csatorna csütörtöki műsorában.

Vincze Lóránt közölte: a következő három hónapban a nemzeti hatóságok ellenőrzik az aláírásokat, amelyek ezután az Európai Bizottság elé kerülnek. Hozzátette: közmeghallgatás is várható az Európai Parlamentben, majd október 3-ig az Európai Bizottságnak közölnie kell álláspontját az üggyel kapcsolatban.

Ezzel a kezdeményezéssel a kisebbségek a kezükbe vették sorsukat: először az erdélyi magyarok mozdultak meg, majd sikerült továbbgyűrűztetni az aláírásgyűjtést

- mondta a FUEN elnöke. Közölte: a Minority SafePack kezdeményezéssel azt akarják elérni, hogy az Európai Unió szavatolja a megszerzett jogokat, bátorítsa a joggyakorlatok megosztását a dél-tiroli autonómiától a finnországi személyi elvű autonómiáig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában