Ország-világ

2020.12.08. 17:39

Orbán Viktor Varsóban tárgyal a lengyel miniszterelnökkel

A személyes találkozóra a költségvetési patthelyzet ügye, a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozó miatt van szükség.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd délután Mateusz Morawieckivel, lengyel kollégájával tárgyal Varsóban – tudatta Lengyelország brüsszeli képviselete a Twitteren.

A kormányfők hétfő este virtuálisan is egyeztettek egymással, ám a személyes találkozóra a költségvetési patthelyzet ügye, a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozó miatt van szükség – írja a Magyar Nemzet.

A lengyel 300POLITYKA portál keddi cikke szerint a német EU-elnökség lehetséges költségvetési kompromisszumát veszik górcső alá az ülésen, amelyre egyébként a lengyel koalíciós pártok vezetőit, Jarosław Gowint és Zbigniew Ziobrót is meghívták.

Morawiecki kormányfő épp kedden erősítette meg, hogy Lengyelország és Magyarország álláspontja a keretköltségvetés és a helyreállítási alap kérdésében továbbra is egységes.

Morawiecki: a javasolt uniós költségvetési feltételrendszer aláássa a tagállamok közötti bizalmat

Az uniós források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer aláássa a tagállamok közötti bizalmat, miközben a koronavírus-járvány idején az Európai Uniónak szolidaritásra kellene törekednie – hangsúlyozta kedden Facebook-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A miniszterelnök a bejegyzésben összefoglalta a 14 európai ország vezető napilapjaiban kedden közölt írásának fő téziseit. Az említett cikkben elmagyarázta, hogy Varsó miért kész megvétózni az EU következő hétéves keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó pénzügyi alapot.

A jogállamiságra vonatkozó költségvetési feltételrendszer komoly jogi aggályokat ébreszt, és „aláássa a tagállamok, valamint az uniós szervek közötti bizalom és lojális együttműködés alapjait is” – fogalmazott Facebook-bejegyzésben a lengyel kormányfő.

Morawiecki később, kedd délutáni varsói sajtóértekezletén megerősítette kormánya eddigi álláspontját a témában. Lehetségesnek vélte, hogy a költségvetés ügyében fennálló nézetkülönbségek miatt az e heti uniós csúcstalálkozó után egy újabb állam- és kormányfői értekezletre lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában