Ország-világ

2020.09.12. 09:43

Orbán Viktor: nem béníthat meg bennünket újra a vírus! (videó)

A miniszterelnök az Operatív Törzs szombat reggeli ülése után videóban foglalta össze a fejleményeket.

Budapest, 2020. szeptember 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) és Pintér Sándor belügyminiszter a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: /Fischer Zoltán

Az egészségügyi védekezést tekintette át az Operatív törzs – kezdte az ülés utáni beszámolóját Orbán Viktor. Az egészségügy felkészült a járvány következő hullámának a kezelésére. Több mint 10 ezer szabad ágyunk van, ha romlana a helyzet, a lélegeztető készülékek rendben vannak, a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre, tehát ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha elkapja a vírust – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy jó néhány döntést előkészítettek a szerdai kormányülésre. Szeretnék kikényszeríteni, hogy azt a kevés szabályt, amelyeket a maszkviselésre, boltok, közlekedési eszközök használatára kidolgoztak, azokat érvényesíteni tudják.

Tisztelettel kérjük az embereket – tette hozzá Orbán Viktor -, hogy tartsák be ezeket a szabályokat, de ha nem tartják be, akkor most már szankciókat is kell hozzá kötnünk.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő és Pintér Sándor belügyminiszter a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 12-én.
Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az iskolákat tudják működtetni, három iskolát és tizenhat óvodát kellett eddig bezárni, a többi helyen az oktatás többé-kevésbé a megszokott rendben zajlik – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, október elsejétől az iskolába való belépéskor kötelező lesz a hőmérsékletvizsgálat. A kormány közel van ahhoz, hogy a tesztek hatósági árát meg tudják határozni, a konkrét árról döntés a szerdai kormányülésen születik majd. Az influenza elleni védőoltást, amit önkéntesen lehet kérni, ingyenessé tudja tenni a kormány az egész országban.

A videó végét azzal zárta a miniszterelnök, hogy az Operatív törzs ülése után gazdasági szakemberekkel találkozik, mert a védekezés egyik célja, hogy mentsék az emberéletet, a védekezés másik célja pedig, hogy megvédjék Magyarország működőképességét. „Nem béníthat meg bennünket újra a vírus!”

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) és Pintér Sándor belügyminiszter a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. szeptember 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában