bölcsek tanácsa

2019.03.20. 18:56

Nem zárják ki és nem függesztik fel a Fideszt

A párt úgy döntött, hogy egy ideig önként felfüggeszti részvételét az Európai Néppárt munkájában.

Az Origo információi szerint nem zárják ki a Fideszt és nem is függesztik fel a néppárti tagságát – olvasható a Mandiner hírösszefoglalójában.

A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján, amelyet élőben közvetített az M1 aktuális csatorna.

A néppárt felkért három bölcs embert, akik jelentést tesznek majd le, és az alapján el lehet majd dönteni, hogy mi lesz hosszabb távon a néppárt, illetve a néppárt és a Fidesz kapcsolatának a jövője – mondta Orbán Viktor, aki a testület felállítását vállalható megoldásnak nevezte.

„Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából. A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik”

- fogalmazott a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor közölte: azt a megoldást választottuk, hogy amíg a felkért három bölcs ember elkészül a jelentésével, addig „magunk részéről (...) egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három ember jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal”.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is. Szavai szerint ez vonatkozik arra, hogy Magyarország erős Európát, erős Európai Uniót akar, nem változik a bevándorlással kapcsolatos politikája, és elsődlegesnek tekinti a keresztény Európa, a keresztény kultúra védelmét.

Kocsis Máté: a bevándorláspártiak ki akarták záratni a Fideszt

A bevándorláspártiak ki akarták záratni a Fideszt az Európai Néppártból, de nem sikerült – értékelte az EPP szerdai politikai gyűlésén történteket Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

A kormánypárti politikus az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: miközben az európai szocialistáktól Judith Sargentinin és a liberális médián keresztül Gyurcsány Ferencig mindenki a Fidesz kizárását követelte a néppárttól, aközben a tanácskozáson a pártcsalád nem döntött sem a kizárásról, sem a felfüggesztésről.

A Fidesz önként határozott úgy, hogy egy ideig nem vesz részt az EPP munkájában – emelte ki. Kocsis Máté a baloldali aláírásgyűjtésekre reagálva azt is leszögezte: a valótlan híresztelésekkel ellentétben fel sem merült, mert fel sem merülhetett Magyarország uniós tagságának kérdése.

„Mi vagyunk Európa, a magyar emberek sikeres és erős Európát akarnak, mi ezért dolgozunk” – hangoztatta a frakcióvezető.

Orbán Viktor közölte: a Fidesz is felállította a maga „három bölcs emberének bizottságát”, amelyet Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke vezet majd. A testület tagja lesz Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára és Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője.

Ők tárgyalnak majd a néppárt által delegált három emberrel, és tőlük várják majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról: hogyan alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie a Fidesznek – mondta el.

Szájer József: nem sikerült a néppárt baloldali részének manővere a Fidesz kizárására

A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az ülés után telefonon az MTI-nek azt mondta: az EPP 13 tagpártja kezdeményezte a Fidesz kizárását, és a szerdai tanácskozáson vita volt erről.

Úgy folytatta: a néppárt vezetése és a Fidesz együtt azonban úgy döntött, hogy alakítanak egy bizottságot és kizárás helyett azt vizsgálják majd, „hogyan alakul az EPP és a nagyobbik magyar kormánypárt viszonya”. Háromtagú bizottságot alakít a Fidesz is, és ezeket a vitákat az EP-választások után akarja lezárni – tette hozzá. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a döntés majdnem egyhangúlag született a néppártban.

Sikertelennek nevezte az említett „manővert”, amely a néppárt baloldali része, illetve a szocialisták és a liberálisok részéről Magyarország és a Fidesz bevándorláspolitikája ellen irányult.

Hangsúlyozta: a Fidesz önként vállalta, hogy nem gyakorolja jogait ez alatt az időszak alatt és az EP-választások után visszatérnek arra, hogy a két szervezet viszonyát vizsgálják. A Fidesz tagsága ezzel nem szűnik meg, csupán „befagyasztásra kerül” – mondta a képviselő.

Szájer József szólt arról is, hogy a néppárt annak idején, 2000-ben ezt az eljárást alkalmazta Ausztria esetében is, és Wolfgang Schüssel akkori kancellár, aki akkor a vizsgálat tárgya volt, most az EPP háromtagú vizsgálóbizottságának egyik tagja lesz. Az Osztrák Néppárt is önként vállalta az említett esetben, hogy nem gyakorolja jogait egy ideig – jegyezte meg.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „az Európai Néppárt ma jó döntést hozott, mert megőrizte az egységet”. Jó döntést hozott abból szempontból, hogy a kampánynak egységesen tudunk nekivágni, továbbá, mert továbbra is támogatni tudjuk Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét, valamint mert semmilyen utat nem zártunk le, így a választások után szabadon dönthetünk a néppárt és a Fidesz viszonyáról – fejtette ki.

A magyar miniszterelnök nagyon érdekesnek, izgalmasnak és tanulságosnak nevezte a néppártban lefolytatott vitát. Mint mondta, az elmúlt hetekben az EPP jövője kérdésessé vált, és a vita a néppárt jövőjéről szólt.

Az EPP egy példátlanul bátor vállalkozás: egy olyan pártcsalád, amely az egészen liberális baloldali pártoktól a „magunkfajta” keresztény-konzervatív jobboldali pártokig terjed – mondta Orbán Viktor, majd úgy folytatta: a kísérlet különlegessége, hogy megpróbálja ezeket az egymástól nagyon távol eső pártokat egy közösségben tartani. Az elmúlt időszakban ez egész jól sikerült, és így vált lehetővé, hogy az Európai Néppárt az európai pártpolitika legnagyobb ereje legyen – hangsúlyozta.

Orbán Viktor ugyanakkor rámutatott: az elmúlt hetekben az történt, hogy „ennek a nagy színes közösségnek” a baloldali liberális része, tizenhárom párt azzal a javaslattal állt elő, hogy zárják ki a néppártból azokat, akik „egészen a keresztény-konzervatív oldalon vannak”. Ezek vagyunk mi – jegyezte meg.

Mint elmondta, az EPP-t egy olyan szervezetté kívánják átalakítani, amelynek a „profilja sokkal szűkebb, és amelynek a súlypontja nem ott van, ahol most, hanem attól jóval balra, a liberális irányba”.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a vita különlegességét még az is adta, hogy egy választási kampány előestéjén történt mindez. „Meg kell mondanom, annál szebb ajándékot egyetlen politikai ellenfél sem kaphat, minthogy a másik párt a választások előtt két hónappal saját maga felszeletelésébe kezd” – fogalmazott.

A magyar miniszterelnök szerint miközben a tét az volt, hogy mi lesz az EPP jövője, mi lesz annak a szellemi, ideológiai karaktere, az is kérdés volt, hogy a néppárt képes lesz-e helyreállítani az egységét és egységes pártként fellépni a választáson azzal a céllal, hogy megverje a szocialistákat, és továbbra is a legerősebb pártcsalád legyen az Európai Unióban.

Weber: bölcsek tanácsa vizsgálja a magyarországi helyzetet

Egy úgynevezett bölcsek tanácsa tanulmányozza majd az elkövetkező időszak magyarországi fejleményeit és ennek kapcsán értékelést készít a Fidesz politikájáról – közölte Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője a pártcsalád szerdai brüsszeli tanácskozását követő sajtóértekezletén, ismertetve, hogy a tanácskozáson dönmtés született a Fidesz EPP-beli tagságának felfüggesztéséről.

Weber utalt arra, hogy a háromfős testületet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezeti, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

A frakcióvezető – aki azz EPP csúcsjelöltje a májusi európai parlamenti választásokon – kijelentette, hogy nem került le a napirendről a Fidesz kizárása a pártcsaládból. Azt hangoztatta, hogy a tagság felfüggesztése – mint fogalmazott – szükséges lépés volt.

A német konzervatív politikus a magyar kormánypárt tagságának felfüggesztésével kapcsolatban kijelentette: hosszú időre van szükség ahhoz, hogy ismét helyreállhasson a bizalom az EPP és a Fidesz között.

Az EPP-tagság felfüggesztésének gyakorlati következményei között említette Weber, hogy Orbán Viktor nem vehet részt az EPP csütörtöki, az Európai Unió csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán. Továbbá közölte azt is, hogy a Fidesz nem jelölhet politikust az EPP különböző tisztségeire, és nem szólhat bele az EPP jövőbeni politikai irányvonalának alakításába.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy tett kísérletet arra a tizenhárom párt elnökénél, hogy vonják vissza a kizárási indítványt, mert „ez nem jó a kampány szempontjából sem, és nem jó hosszabb távon az Európai Néppártnak sem, de erre nem voltak hajlandóak”. Ha visszavonták volna az indítványaikat, akkor nem kellett volna ezt a mai vitát lefolytatni – tette hozzá.

Hangsúlyozta: mi szeretnénk, hogy az Európai Néppárt maradjon továbbra is a legerősebb pártja az európai politikának, és azt, hogy egységes kampány tudjanak folytatni. Továbbá szeretnék, ha hosszabb távon a néppártban nem a baloldali liberális gondoltak uralkodnának, hanem egy kiegyensúlyozott pártcsalád maradna, ami csak úgy lehetséges, ha abban „mi, a keresztény-konzervatív értékeket képviselő párt is jelen vagyunk” – mondta Orbán Viktor.

Közölte, az egység érdekében választották a 2000-es években már kipróbált osztrák forgatókönyvet, és ezt terjesztették elő kompromisszumként. Az osztrák néppártot 2000-ben ki akarták zárni „mindenhonnan”, mert akkor koalíciós kormány hoztak létre Haiderral, és akkor is három bölcs embert kért fel vizsgálatra az EPP – emlékeztetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában