még nincs felelős

2017.11.21. 12:48

Öngyilkos merénylő robbantott egy nigériai mecsetben, ötvenen meghaltak

Egy tizenéves fiú robbantotta fel magát kedden a reggeli ima ideje alatt – közölte a helyi rendőrség.

A fiatal merénylő az északkelet-nigériai Mubi város mecsetében feltűnés nélkül elvegyült a hívők között, majd működésbe hozta a testére erősített robbanóövet. A támadásban sokan megsebesültek, korábbi hírek szerint legalább húszan, de pontos számukat a hatóságok még nem közölték.

Eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a Boko Haram iszlamista terrorcsoport a térségben már számos hasonló merényletet követett el zsúfolt köztereken.

A terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására a térségben. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében mintegy 7 millió helyi lakos kénytelen súlyos élelmiszerhiánnyal szembenézni.

A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította a szélsőségeseket. A szervezet a saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában