Online térben

2018.04.12. 10:50

Olvasóink többsége is a Fideszre szavazott

Miután ismertté váltak a szavazási eredmények, megkérdeztük az olvasóinkat, ők hogyan szavaztak. Kíváncsi, mi lett az eredmény? Megmutatjuk!

Forrás: mti

Érdekes kísérletbe vontuk be az olvasóinkat szinte közvetlenül azt követően, hogy vasárnap este az adatok döntő többségének feldolgozása után ismertté váltak a választási eredmények. Arról kérdeztük még aznap éjjel, azon frissiben az olvasóinkat, hogy ők kire szavaztak – és a tisztánlátás kedvéért csak a komolyabb eredményt produkáló, hagyományosan a vidéken is beágyazott pártok iránt kinyilvánított rokonszenv felől érdeklődtünk. Persze meghagytuk a válaszadási lehetőséget azoknak is, akik más, kisebb pártra – így például az LMP-re, a DK-ra, a Momentumra, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra vagy akár az Együttre szavaztak -, de ezekre a pártalakulatokra külön nem kívántunk rászűrni.

A szavazás eredménye a három nagy pártra nézve nálunk az volt, hogy olvasóink saját bevallásuk szerint a Fideszre 42 százaléknyian, a Jobbikra 32 százaléknyian, az MSZP-Párbeszéd listájára pedig 6 százaléknyian szavaztak.

Eleve arra készültünk, hogy az így keletkező eredményt összevetjük majd az országos eredménnyel, s ezt most meg is tesszük. Nos, az országos eredmény az adatok jelenlegi feldolgozottsági szintjén azt mutatja, hogy a magyar választópolgárok körül a Fidesz-KDNP listájára 48,90 százaléknyian, a Jobbik listájára 19,34 százaléknyian, az MSZP-Párbeszéd listájára pedig 12, 25 százaléknyian szavaztak.

Olvasóink szavazási eredményének ismerete nélkül is számítani lehetett bizonyos torzító hatásokra, s érdeklődve figyeltük, hogy ezek milyen mértékben fognak jelentkezni. Számítottunk például arra a szociálpszichológiában közismert jelenségre, hogy amint kiderül a végeredmény, a szavazóközönségben beindul a győzteshez húzás lélektani reflexe. Ez annyit tesz, hogy akik esetleg más pártra szavaztak, a fölényes Fidesz győzelem láttán már annak ellenére is a Fidesz mellé kattintanak, hogy pár órája még nem ezt tették, amikor a szavazólapon ikszeltek. Nem azért, mintha elfelejtették volna, hogy mire szavaztak, hanem azért, mert ha nem elkötelezett pártválasztók valamelyik másik oldalon, akkor a győztes többséghez tartozásnak a vágya felülírja bennük a korábbi preferenciákat.

De számítottunk arra is, hogy pusztán annak köszönhetően, hogy ezt az internetes szavazást a megyei hírportál felületén indítjuk el, eleve nagyobb számban vonzunk be olyan szavazókat, akik az ilyen platformokat napi rutinból használó fiatalabb korosztályhoz tartoznak, s ilyen értelemben az országos listákra szavazó valós többséghez képest egy másik, az összes szavazóhoz képest valamelyest fiatalabb sokaságot reprezentálnak.

És persze számítottunk arra is, hogy a vidék nagyon is más, mint a főváros – így biztosak voltunk abban, hogy a szavazás eredményéből kitetsző kettősség, a Fidesz politikája iránt vidéken megmutatkozó erőteljesebb rokonszenv, itt is, nálunk is jelentkezni fog valamilyen szinten.

Nos, ezekhez az előzetes várakozásokhoz képest érdeklődéssel lehet tanulmányozni a nálunk született eredményeket. Látható, hogy a Fidesz fölényes győzelme itt, ezen a platformon sem volt kérdéses, miközben a vezető kormánypárt nálunk kicsit kevésbé jól, a Jobbik viszont lényegesen jobban szerepelt, mint a valódi, nem az internetes térben zajló szavazáson történt. Meglepő viszont az, hogy az MSZP-Párbeszéd listája nálunk fele olyan jól sem szerepelt, mint a valóságban. Ha politológusok lennénk, ezt látva nyilván ugyanazt azt az elemzői közhelyet hajtogathatnánk, amit sokat hallani, nevezetesen azt, hogy a szocialista szavazótábor elöregedőben van, s a fiatal – vélhetően az internetes szavazásokon is aktívabb – korosztályok között egyszerűen nincsen utánpótlása. Minthogy azonban nem politológusok vagyunk, inkább csak rácsodálkozunk erre az adatra is, a további értelmezések lehetőségét pedig örömmel átengedjük olvasóinknak.

Akiknek most is, ezúton is köszönjük, hogy részeseivé váltak ennek a kísérletnek.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b-j) a párt választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

[eweb-voting id="2323423"]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában