Ország-világ

2021.10.03. 07:21

Nyugdíjprémium: Bajnai Gordon ígérgette, de Orbán Viktor fizeti ki

A nyugdíjprémium bevezetése szorosan összekapcsolódik a 13. havi nyugdíj elvételével. A Karácsony Gergely által szemfényvesztésnek nevezett egyhavi juttatást a kormány jövő februárban szándékozik teljesen visszaépíteni. Korábban a főpolgármestert most nagy erőkkel támogató Bajnai Gordon országlása idején vették el ezt az extra juttatást, és ezzel együtt vezették be a baloldali kormányzás alatt soha nem élesített nyugdíjprémium-rendszert is.

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Nyolcvanezer forint nyugdíjprémiumot kapnak jövő hónapban a nyugdíjasok – jelentette be Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban. A baloldalon persze ezt az extra pénzt is választási könyöradományként igyekeznek láttatni, azonban az ellátáskiegészítés ötlete már 2010 előtt megszületett. Bevezetésének előzménye a 13. havi nyugdíj elvétele volt, amit a polgári kormány jövőre várhatóan szintén visszaépít – írja a Magyar Nemzet.

„Ez egy kampány, szemfényvesztés”

– mondta az RTL Klubon egy héttel ezelőtt Karácsony Gergely. A baloldali előválasztásnak nevezett show-műsorban azóta a második helyet elnyerő budapesti főpolgármester szerint Orbán Viktor 12 éve beszél arról, hogy elvették a 13. havi nyugdíjat és 12 éve inflálja el a nyugdíjasok nyugdíját, hiszen nevetséges mértékben emelik. „Sokkal több pénzt, több millió forintot kéne visszafizetni a nyugdíjasoknak, hogyha a régi nyugdíjszámítás szerinti nyugdíjukból indulunk ki” – vélekedett Karácsony Gergely, de vajon mire is gondolhatott?

A 13. havi nyugdíj megszüntetése szorosan összekapcsolódik a második Gyurcsány-kormány bukásával. Emlékezetes,

a szocialisták által vezetett kabinet 2008-ban hozta meg a döntést, hogy a nyugdíjasok extra juttatását fel kell számolni, mert túl sok kiadást jelent a költségvetésnek.

A plusz egyhavi nyugdíjat egyébként Gyurcsány elődje, Medgyessy Péter vezette be száznapos programja részeként. A gazdasági világválság és a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett kudarcos kormányzás azonban nem tudta biztosítani az ellátást.

„A magyar nemzetgazdaság 2008. szeptember 30-a után elsősorban a pénzügyi-gazdasági világválság következtében, másrészt a kormány felelőtlen gazdaságpolitikája miatt nagyon súlyos helyzetbe került, az államcsőd réme fenyegetett. A kisebbségi Gyurcsány- kormány rendkívüli intézkedéseket hozott, át kellett dolgoznia többek között a már elkészített 2009. évi költségvetési tervezetet is” – számolt be róla egy korábbi cikkében a szocialistákhoz köthető Népszava.

A 13. havi nyugdíj elvételének tervét óvatosan adagolták; az első verzió szerint az ellátás beépült volna az éves nyugdíj összegébe, és azzal is próbálkoztak, hogy csak a havi 80 ezer forint feletti ellátásra jogosult nyugdíjasokat érintse az elvonás. A terveket végül keresztülhúzta Gyurcsány Ferenc lemondása 2009. április 14-én.

A miniszterelnök és a kabinet bukásával érkezhetett a „válságmenedzser” szerepében tetszelgő Bajnai Gordon, aki minden kompenzáció nélkül szüntette meg az extra ellátást, helyette az új kabinet nyugdíjprémiumot ígért az idős korosztálynak,

melynek kifizetését a költségvetési növekedés mértékéhez kötötte.

Igen, ez pontosan ugyanaz az ellátás, amit végül először az Orbán-kormány tudott fizetni a nyugdíjasoknak, 2017-ben, és ennek az összege lesz idén legalább nyolcvanezer forint a rendszerváltozás óta soha nem látott gazdasági növekedésnek köszönhetően. És mit is ajánl most az embereknek Bajnai Gordon?

Karácsony Gergely Facebook-oldalán fizetett hirdetésben arról beszél, hogy vagy az lesz, hogy Orbán megy, és Magyarország marad Európában, vagy újra elindulunk nyugatról keletre. Az egykori miniszterelnök szerint a jobboldali kormány régi történelmi csapdákba vezeti bele Magyarországot. A több mint négyperces videóban hosszan fejtegeti azt, hogy szerinte a budapesti főpolgármester tudja leváltani a magyar miniszterelnököt.

Bajnait elmondása szerint csak az érdekli, hogy Orbán menjen. A történelmi tapasztalat szerint sok más juttatás, például a 13. havi nyugdíj is mehet a levesbe, amennyiben Bajnai jelöltje nyer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában