elegük lett

2019.02.27. 19:29

Nyolcvanöt venezuelai katona dezertált Kolumbiába egy nap alatt

Velük együtt összesen 411 venezuelai egyenruhás érkezett az országba február 23. óta.

A kolumbiai bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint keleti regionális kirendeltségébe érkezett a legtöbb katona, szám szerint 328. Ez a hivatal a Santander és Észak-Santander kolumbiai megyéket foglalja magában. Utóbbi megye székhelye Cúcuta, ahonnan a venezuelai ellenzék a múlt szombaton megpróbálta bejuttatni a Venezuelának szánt humanitárius segélyszállítmányokat. Ekkor kezdődtek a dezertálások a venezuelai hadseregből is.

A cúcutai vonzáskörzetben találhatóak a Venezuelába vezető Simón Bolívar, Francisco de Paula Santander és Tienditas nevű határhidak, akárcsak az illegális határátlépéshez használt számtalan ösvény.

Christian Krüger, a kolumbiai bevándorlási hivatal igazgatója elmondta: számos kolumbiai szerv dolgozik „eredményesen és gyorsan” a katonák ügyén.

Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető szombaton megpróbálta bejuttatni a Kolumbiában és Brazíliában felhalmozott – javarészt az Egyesült Államok által küldött – humanitárius segélyeket Venezuelába, de a Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökhöz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki. Ezekben különböző források szerint legalább négy ember meghalt, és közel 300 megsebesült a kolumbiai és venezuelai határ között.

A Brazíliából kiinduló segélyszállítmányok miatti összecsapásokban pedig legalább 25-en haltak meg és 84-en sebesültek meg a hétvégén Emilio González, a Brazíliával határos dél-venezuelai Gran Sabana térség elöljárója szerint.

A venezuelai ellenzék és a Guaidót elsőként elismerő Egyesült Államok megpróbálja meggyőzni a venezuelai hadsereget arról, hogy forduljon Maduro ellen, és engedje be a segélyszállítmányokat.

A latin-amerikai országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában