Járvány

2020.05.13. 14:42

Nyilatkozott az EP-szóvivő, hogy ki képviselheti hazánkat

Varga Judit igazságügyi miniszter ma reggel továbbra is kérdésesnek nevezte, hogy részt vehet-e a holnap reggeli, Magyarországról szóló EP-vitán. Brüsszelben megkérdezték Jaume Duch Guillot EP-szóvivőt a kérdésben, aki megerősítette az uniós parlament eddigi álláspontját, miszerint a megfelelő képviseletnek az államfői vagy miniszterelnöki szintet tartják.

„Orbán Viktor levelében pedig világossá tette, hogy nem tud itt lenni” – tudatta a Magyar Nemzettel a szóvivő.

Varga Judit egy ma reggeli rádióműsorban arról beszélt, továbbra is elvárja, hogy Brüsszel biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy elmondhassa álláspontját az Európai Parlament holnap reggeli, a magyar rendkívüli jogrendről szóló plenáris vitáján. A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy

az igazságügyi miniszter jelezte a részvételi szándékát, ám az EP-elnöke azt elutasította, mondván: a szabályok értelmében kizárólag az államfő vagy kormányfő képviselheti a tagállamokat a plenárison.

Orbán Viktor még tegnap este levelet küldött a baloldali David Sassolinak, amelyben közölte:

a járványhelyzet miatt nincs energiája most Brüsszelbe utazni, és az igazságügyi minisztert bízza meg a hazai álláspont ismertetésével.

Egyébként – ahogy arra Varga Judit is felhívta a figyelmet – az uniós bizottság és a tanács sem a legmagasabb szinten lesz jelen a Magyarországról szóló ülésen: várhatóan sem Ursula von der Leyen, sem Charles Michel nem vesz majd részt a magyar vitán.

Megkérdezték az Európai Parlament szóvivőjét, hogy mi a testület végső álláspontja a kérdésben. Jaume Duch Guillot válaszában megerősítette Sassoli álláspontját, miszerint

szívesen meghallgatják a magyar kormányt, de csak a szabályoknak megfelelő szinten.

„Orbán Viktor Sassoli elnöknek küldött levelében pedig világossá tette, hogy nem tud itt lenni” – szögezte le Jaume Duch Guillot, megismételve: az uniós parlamentben bevett gyakorlat, hogy a plenáris vitákon az államfő vagy kormányfő szólal fel a tagállamok nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában