Magyarország Barátai Alapítvány

2020.11.17. 22:10

Novák Katalin: családbarát környezetet akar kialakítani a kormány

Nem csupán anyagilag segíti a gyermekvállalást a kormány, hanem családbarát környezetet is próbál kialakítani – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Magyarország Barátai Alapítvány online nemzetközi konferenciáján kedden.

Novák Katalin angol nyelvű beszédében felidézte, hogy négy évtizede tart a népességfogyás Magyarországon, hasonlóan sok más európai országhoz. Nincs olyan állam a kontinensen, amelynek lakosságszáma szinten maradna a saját természetes reprodukciója által – jegyezte meg.

Tíz éve Magyarországon nagyon alacsony volt a termékenységi ráta, és kevesen házasodtak. A kormány azonban 2010 óta családbarát állam megteremtésére törekszik, aminek köszönhetően ezek a számok emelkedtek, miközben kevesebb lett az abortusz – hangoztatta.

A miniszter azt mondta, senkit nem akarnak meggyőzni arról, hogy gyermeke legyen; céljuk, hogy mindenki annyit vállaljon, amennyit szeretne. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy kevesebb baba születik, mint ahányat a fiatalok terveznek.

A kormány munkához kötötte a családtámogatásokat – emelte ki Novák Katalin. Azt hangoztatta: lehetővé tették, hogy az emberek „tisztes” munkához és fizetéshez jussanak. Míg korábban 11 százalék feletti volt a munkanélküliség, a koronavírus-járvány előtt már 4 százalék alatti – mondta. Alapelv, hogy a családpolitika mindenkire kiterjedjen, ne csupán a szegényebb körülmények között élőkre – közölte.

A 2010 előtti időkben a magyarok elveszítették a bizalmukat: politikai, gazdasági és morális válság nyomta rá a bélyegét az országra – vélekedett a miniszter.

Szavai szerint a magyar családtámogatási rendszer nagyon bőkezű: a bruttó hazai termék (GDP) csaknem 5 százalékát fordítják erre a célra, ami a világátlagnál sokkal nagyobb arány.

A világon egyedülállónak nevezte, hogy a legalább négy gyermeket vállaló anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A legtöbb gyermeknek ingyenes vagy kedvezményes étkezést biztosítanak a bölcsődében, az óvodában, és a tankönyvek sem kerülnek pénzbe a családoknak a közoktatásban – sorolta.

Kiemelte a babaváró támogatást, a bőkezű otthonteremtési programot, valamint felidézte, hogy jövőre – a járvány nyomán előálló gazdasági válság idején – megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

Kérdésre felelve Novák Katalin azt mondta, hogy nem akarják betiltani az abortuszt, nem akarják megváltoztatni a hatályos szabályozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában