nagy lehetőségek

2020.11.10. 13:16

Novák Katalin: a tehetséggondozás nemzeti ügy, még a vírus sem állíthatja meg

Minden eszközzel támogatják a tehetséges fiatalokat, akik számára lehetőség nyílik a világ legjobb egyetemein tanulni, állami ösztöndíjjal.

Novák Katalin a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum keddi online ülése utáni sajtótájékoztatón közölte: jövőre minden eddiginél magasabb összegből, 3,6 milliárd forintból gazdálkodhat a nemzeti tehetségprogram. „Koronavírus-járvány ide vagy oda, a magyar fiatal tehetségek számíthatnak segítségre, anyagi támogatásra” – hangoztatta.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter ismertetése szerint az ülésen elfogadták a 2021-2022-es tehetséggondozási cselekvési tervet, amelyet rövidesen a kormány elé visznek, ezután pedig kiírják a pályázatokat.

A programok közül kiemelte az idén indított Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramot, melynek segítségével a tehetséges magyar fiatalok a világ legjobb egyetemein tanulhatnak állami ösztöndíjjal, és már a felvételi költségeinek megtérítésére is lehet pályázni.

Az új cselekvési tervet bemutatva arról beszélt, hogy a célok kijelölése mellett nagy mozgásteret hagynak a pályázóknak, mert szeretnék a legnagyobb szabadságot megadni a tehetséggondozás szereplőinek. Ezért egyszerűsítették, összevonták a pályázati kategóriákat, ám nem kell attól tartani, hogy emiatt egy korábbi jó program megszűnik – tette hozzá.

Elmondta, alapvetően két fő pályázati kategória lesz:

  • az egyik a tehetségek közvetlen támogatását, például a megfelelő tanulási környezet kialakítását,
  • a másik pedig a szervezetek, közösségek támogatását segíti.
  • Novák Katalin felhívta a figyelmet: nincs máshol a világon olyan tehetséggondozó program, amelyhez az állampolgárok is hozzájárulhatnak személyi jövedelemadójuk 1 százalékával.

    Emlékeztetett arra, hogy a 2008-ban indult tehetséggondozási programban évente 3 milliárd forintot meghaladó forrásból 350 ezer fiatal tehetséget tudnak felkarolni, segíteni tehetségük kibontakozását. Hozzátette: az elmúlt bő évtizedben 14 ezernél több programot indítottak el és 22 milliárd forintnál több támogatást adtak a tehetségeknek, illetve az őket segítőknek.

    A miniszter szerint az ásványkincsekben, természeti erőforrásokban szegény Magyarországnak a „kiművelt emberfők”, azaz a tehetséges magyar fiatalok, köztük a határon túl élők az erőforrásai, ezért érdemes befektetni a felkutatásukba, felkarolásukba, gondozásukba.

    Ismertetése szerint a tehetségügy kiemelt szerepét jelzi, hogy az ezzel foglalkozó főosztály közvetlen miniszteri irányítás alá került.

    Megemlítette: a múlt héten találkozott Freund Tamással, az Akadémia elnökével és abban állapodtak meg, hogy az MTA még aktívabban kapcsolódik be a nemzeti tehetségprogram munkájába; az MTA tudósai, kutatói segítik majd a fiatalok útkeresését. A tudomány és a tehetség ügye elválaszthatatlanul összetartozik – hangoztatta a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában