Jemeni polgárháború

2018.01.03. 10:40

Norvégia felfüggesztette a fegyverértékesítést az emírségeknek

A döntés mögött az áll, hogy az Egyesült Arab Emírségeknek tagja a jemeni lázadók elleni, Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíciónak, és az észak-európai ország attól tart, hogy az általa szállított fegyvereket bevetik a jemeni háborúban is – jelentette be szerdán az oslói külügyminisztérium.

A már futó exportengedélyeket ideiglenesen felfüggesztették, új engedélyt pedig egyelőre nem adnak ki. A szaúdi vezetésű koalíció 2015-ben avatkozott be a jemeni háborúba, amelyben már több mint 10 ezer ember vesztette életét, és több mint három millió kényszerült otthona elhagyására.

A norvég minisztérium hozzátette: nincs bizonyítéka arra, hogy az emírségek hadserege norvég gyártmányú lőszert vetett volna be Jemenben.

Norvégia 2015-ben 41 millió korona (1,3 milliárd forint), 2016-ban pedig 79 millió korona (2,5 milliárd forint) értékben adott el lőszert az Egyesült Arab Emírségeknek a norvég statisztikai hivatal adatai szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában