Nemzetpolitika

2017.11.22. 19:01

Normatív támogatást kaphat a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program

Erről Balog Zoltán emberi erőforrásokért felelős miniszter beszélt az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt szerdán Budapesten. 

A tárcavezető kiemelte: 2013 óta 190 ezer magyar fiatal találkozott magyar fiatalokkal a pályázati program keretében, azaz vagy anyaországi iskolából utaztak ki, vagy külhoni magyar területekről érkeztek ide diákok. Rámutatott: a 7. osztályos diákoknak már mintegy a fele el tud jutni így külhoni magyar közösségekhez, és a cél az, hogy a jövőben ne legyen olyan diák, aki úgy végzi el az általános iskolát, hogy nem járt határon túli magyar közösségnél.

Balog Zoltán beszámolt arról az elképzelésről, hogy normatív alapon kapnák az iskolák az erre szánt forrásokat, és ha nem utaznak ki a diákok, akkor azt vissza kellene fizetni. A tárca vezetője egyúttal szigorú elszámolást is ígért.

A miniszter hangsúlyozta, amikor oktatásról beszélnek, az egyik legjelentősebb változás, hogy egységes Kárpát-medencei Felsőoktatási Térben szervezik meg a felsőoktatást. Ez lehetőséget ad arra, hogy bárki a Kárpát-medencéből korlátozás nélkül tanulhasson egy másik nemzetrész felsőoktatási intézményében. Kitért arra is, hogy a Makovecz-program erre plusz lehetőséget biztosít, és az elmúlt időszakban több mint 300 diák kapcsolódott be a programba a külhoni területekről.

Balog Zoltán elmondta: jelenleg mintegy 17-20 ezer hallgató tanul magyar nyelven határon túli felsőoktatási intézményekben. Jelentős előrelépésről számolt be a kihelyezett képzéseknél, mint mondta, csak olyan programok kaphatnak engedélyt, amelyekre a külhoni magyar területeknek valóban szüksége van, és amelyek nem jelentenek rossz konkurenciát.

Kiemelkedően fontos és szimbolikus lépésnek nevezte a Köldökzsinór programot, amelynek keretében az anyasági támogatást és a babakötvényt kiterjesztik a határon túl születő magyar gyermekekre is. Azt szeretnék, ha valaki gyermekének magyar állampolgárságot kezdeményez, és megkapja a dokumentumokat, akkor azt az utalványt is megkapja, amellyel az anyasági támogatást felveheti – közölte.

A miniszter kitért arra is, legfontosabb szövetségeseik az egyházak. Mint mondta, két év alatt az egyházi személyek jövedelem-kiegészítését megduplázták.

Az ukrán nyelvtörvénnyel összefüggésben ismét kijelentette: ebben az ügyben nem lehet engedni. A közelmúltban, a törvénnyel összefüggésben kibontakozó szakmai vita ettől független, a vonatkozó cikkelyt továbbra sem tudják elfogadni – jelentette ki.

Borítóképünkön Balog Zoltán minisztere Határtalanul! program keretében a Délvidékre útnak induló diákokkal beszélget még 2014 májusában. MTI Fotó: Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában