Járvány

2020.05.21. 18:45

Népirtás fenyegeti az amazonasi őslakosokat egy neves aktivista szerint

Népirtás veszélye fenyegeti az Amazonas vidékén élő őslakosokat, amennyiben a brazil kormány nem tesz többet a védelmükben a koronavírus-járvánnyal szemben – mondta Sebastiao Salgado világhírű brazil szociofotográfus, fotóriporter és aktivista az AFP francia hírügynökségnek csütörtökön.

Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) jószolgálati nagykövete úgy vélekedett, hogy cserben hagyták az őslakosokat. „Mivel aranyásók, favágók, földművesek és vallási szekták hatolnak be területeikre, nagy a kockázata annak, hogy a koronavírus megfertőzi az őslakosokat is” – mondta, hozzátéve, hogy igen nagy az esélye a katasztrófának, és egyáltalán nem túlzás ezzel összefüggésben népirtásról beszélni. „Ennek nevezem. Népirtás ugyanis egy népcsoport, illetve kultúrája megsemmisítése” – hangoztatta.

Meglátása szerint a jelenlegi brazil kormány politikája éppen egy ilyen katasztrófa felé visz. Salgado különösen Jair Bolsonaro jobboldali elnököt bírálta a koronavírus-járvány kezelését illetően. Bolsonaro a járvány kitörése óta ugyanis többször is elbagatellizálta a helyzet súlyosságát, volt, hogy aprócska influenzának nevezte az új koronavírus okozta Covid-19-betegséget, és következetesen ellenállt a szigorúbb korlátozások bevezetésének, a gazdaság újraindulását sürgetve. A környezetvédelmi aktivista szerint az elnök a hivatalba lépése óta „száz százalékig az őslakosok ellen” dolgozott.

Salgado nehezményezte azt is, hogy Brazília nem rendelkezik megfelelő egészségügyi ellátórendszerrel egy ilyen vészhelyzethez. „Ha a vírus eljut az őserdőbe, nincsenek megfelelő eszközök arra, hogy segítséget lehessen nyújtani. A távolságok óriásiak, a készletek pedig csekélyek” – hangsúlyozta.

A fotós egyébként a környezetszennyezés termékének nevezte a koronavírus teremtette válságot, amely a város-vidék ellentétben is megjelenik. „Aki Párizsban él, az nem él Franciaországban, aki Rióban él, az nem él Brazíliában. Mindent tönkreteszünk, hogy a városban élhessünk” – hangoztatta. Úgy fogalmazott, hogy a városban élő emberek földönkívüliekké váltak.

A 76 éves fotós májusban petíciót indított, amelyben sürgős intézkedésekre szólította fel Bolsonarót az őslakosok védelmében. A kezdeményezést olyan hírességek támogatják, mint Brad Pitt amerikai színész, Paul McCartney brit zenész és Madonna amerikai énekesnő.

Bolsonarónak már régóta a szemére vetik, hogy felbújtja a favágókat és a földműveseket, hogy megsértsék az őslakosok rezervátumait, párhuzamosan pedig felszámolja a védelmükre létrehozott intézményeket.

A brazil őslakos népek egyesülete szerint a koronavírus eddig 40 őslakos közösségbe jutott el, több mint 530 az azonosított fertőzöttek száma és mintegy százan haltak bele a fertőzés okozta betegségbe eddig. A Latin-Amerika legnagyobb és 210 milliós lakossal legnépesebb országában becslések szerint mintegy 800 ezer őslakos él 300 etnikai csoportban.

Brazília a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint harmadik helyen áll a világon a fertőzöttek és hatodik helyen a halottak számát tekintve. Eddig 291 579 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 18 859-en haltak bele a Covid-19-betegségbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában