Többmilliárdos áfacsalás?

2019.02.11. 12:18

Nemzetközi nyomozócsoport vizsgálódik a Jobbik volt képviselője körül

Aláírták a megállapodást annak a lengyel-magyar nyomozócsoportnak a létrehozásáról, amely a végére járhat egy, a lengyel állam kárára elkövetett többmilliárdos áfacsalási ügynek, amelyben Staudt Gábor, a Jobbik nemrég lemondott országgyűlési képviselője és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) volt alezredese, az ellenzéki párt egykori szakértője is érintett lehet.

A botrányt a bűnszervezet egyik kiugrott tagja robbantotta ki, aki tanúként pár hete azt is elmondta a magyar ügyészségen, hogy Staudt Gábor és az egykori NNI-s főrendőr személyesen vettek részt azokon a találkozókon, amelyeken egy Magyarországon élő lengyel könyvelő felvázolta, miként tudják kijátszani a lengyel adórendszert és elcsalni az áfát – írja a Pesti Srácok.

Többmilliárdos áfacsalás a gyanú

Tavaly márciusban a Pesti Srácok rögzítette és hozta nyilvánosságra azt a videóvallomást, amelyben egy tanú arról beszél, milliárdokat elcsaló, nemesfémmel kereskedő bűnszervezet tagja volt a jobbikos politikus. A kiugrott bandatag feljelentést is tett, állítva: családjával együtt halálos fenyegetést kapott. Azt mondta, hogy a több milliárdos áfacsalást végrehajtó bűnözői csoportot a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egykori alezredese, F. László irányította, aki korábban évekig Staudt Gábor bizalmasa és tanácsadója, illetve a Jobbik szakértője volt.

Staudt Gábor a Jobbik vezérszónokaként az Országgyűlés 2018. november 15-i ülésén
Fotó: Kovács Attila / MTI Fotó

A hírportál forrása azt is hozzátette, hogy kettejüknek az így megszerzett vagyonnal hosszú távú politikai céljaik voltak, többek között az, hogy Staudt Gábor „minimum belügyminiszter” legyen, az alezredes pedig legalább az államtitkára. A nyugalmazott alezredes egyébként részt vett és fel is szólalt a Jobbik első szakmai konferenciáján, amelyet a rendvédelem témakörében tartottak meg 2009 októberében. F. László fél évvel később, mint a Jobbik szakjogásza, interjúban támadta a Fidesz-MSZP által 2010-ben elfogadott titoktörvényt. F. László mellett a bűnszervezet tagja volt még egy másik, a bűncselekmény kezdetén még hivatalban lévő NNI-s alezredes, R. Sándor is.

Maffiaellenes lengyel ügyész irányíthatja a nyomozást

A nemesfémmel üzletelő bűnszövetkezet ellen Magyarországon és Lengyelországban is nyomozás indult. Hazánkban a Fővárosi Nyomozó Ügyészség (korábbi nevén: Budapesti Nyomozó Ügyészség) járt el, míg a lengyeleknél egy speciális „maffiaellenes” ügyész által irányított, szervezett bűnözés, terrorizmus, nemzetközi kábítószer-kereskedelem és gazdasági bűnözés ellen fellépő különleges rendőri egység indított nyomozást az F. László vezette csoport ellen.

Részlet egy ügyészségi tanúvallomásból
Fotó: pestisracok.hu

 

Mostantól viszont a két szervből létrehozott, fent említett közös nyomozócsoport vizsgálódik az ügyben. Noha a magyar főügyészség a nyomozás érdekeire tekintettel mást nem közölt, úgy tudjuk, a csoport vezetése a lengyel ügyész kezében lesz, már csak azért is, mert Lengyelországban történt meg a bűncselekmény, valamint az ottani hatóság már előrébb jár a nyomozással, igaz, az ügyet kirobbantó feljelentőt Varsó után már Budapesten is meghallgatták.

Staudt személyesen egyeztetett az áfacsalásról?

A férfi a lengyel vallomásához hasonlóan részletesen beszámolt a bűnszervezet működéséről és tagjairól, köztük a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) két volt alezredeséről, valamint Staudt Gáborról, a Jobbik „magánéleti okokból” lemondott egykori országgyűlési képviselőjéről. A feljelentő szerint Staudt és a bűnszervezet vezetője, a volt NNI-s F. László legalább háromszor találkozott az áfacsaló biznisz beindítása előtt egy lengyel származású könyvelővel, akinek felvázolták a nemesfém-kereskedésre kialakított céghálózatot, és azután érdeklődtek, miként lehet a lengyel rendszert kijátszani, azaz, hogyan tudnák elcsalni az áfát. A könyvelő segítségével kidolgozták az áfacsaló módszert is, így a bűnszervezet végül többmilliárdos haszonra tett szert – derült ki a vallomásból.

A két és félmilliárdot is meghaladó károkozással kapcsolatban a feljelentő korábban azt is megemlítette a lengyel ügyészségnek, hogy amennyiben a lengyel hatóságok hatékonyan járnak el és az összes szereplő felelősségének teljes körű kivizsgálására sor kerül, akkor jó esély van a kárérték megtérülésére, már csak azért is, mert a közvetlen elkövetőkön kívül a magyar nagykereskedők (Sch. T., M. Z., É. J.) szerepét vizsgálva kiderül, hogy volt köztük olyan, aki pontosan tudta: a lengyel állam kárára történő áfacsaláshoz nyújt aktív segítséget extra haszon fejében. Az adott nagykereskedő hangsúlyosan aktív részvétele a cselekményben tette lehetővé az elkövetők számára a sok száz kilogrammos, esetenként tonnás ezüsttételek finanszírozását addig, amíg elég tőkéhez jutottak. Az ő segítsége nélkül az elkövetők nagyságrenddel kisebb kárt tudtak volna okozni a lengyel államnak. Erre vonatkozóan szükség esetén tanúvallomások és egyéb bizonyítékok is rendelkezésre állnak. A nagykereskedők jelen pillanatban is sok millió eurós vagyonnal rendelkeznek, így felelősségük megállapítása esetén Lengyelországnak módja van kárigénye érvényesítésére – írta a lengyel hatóságoknak a férfi. a Pesti Srácok tudomása szerint a közös nyomozócsoport komoly lépéseket fog tenni a vagyonvisszaszerzés tekintetében is.

A hírportál cikke megjegyzi még, hogy a bűnszervezet több tagjának neve más bűncselekmények kapcsán is felmerült.

Svédországban komoly összegekkel károsítottak meg egy vállalkozót, 2017 elején pedig F. László és volt rendőrtársa, R. Sándor 40 millió forintnyi euróval rövidíthetett meg Olaszországban egy magyar befektetőt. Utóbbi csalást az NNI vizsgálja, de elképzelhető, hogy ezzel az üggyel is a közös nyomozócsoport foglalkozik majd. Érdekesség, hogy a Pesti Srácok információi szerint időközben Olaszországban letartóztatták azt az üzletembert, gyárost, akitől a 40 milliós árut elhozták F. Lászlóék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában