Külpolitika

2018.06.20. 07:26

Németh Zsolt: új fejezet kezdődhet a magyar-amerikai kapcsolatokban

David Cornstein, az új amerikai nagykövet pénteken érkezik Magyarországra.

Budapest, 2018. június 4. Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke beszél a külügyi és az európai ügyek bizottságainak tagjai és Michel Barnier, az Európai Bizottságnak a brit kiválás ügyében felelõs fõtárgyalója találkozóján az Országházban 2018. június 4-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Donald Trump amerikai elnök felhívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt annak apropóján, hogy az új amerikai nagykövet a héten elfoglalja budapesti állomáshelyét. Erről beszélt az ECHO TV Napi Aktuális című műsorának vendége, Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke.

A politikus a korábbi nagykövetekkel (André Goodfriend és Colleen Bell) kapcsolatban úgy vélte, nagy különbség volt köztük az utóbbi javára, hiszen Bell hivatali ideje alatt sokkal rendezettebbek voltak a magyar-amerikai kapcsolatok. David Cornstein pénteken érkezik Magyarországra, és várhatóan hétfőn adja át megbízólevelét az államfőnek. Németh Zsolt szerint egy új, sokkal bizalmibb kapcsolat épülhet ki Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között. Utalt arra, hogy a két ország külügyminisztereinek találkozóján végigvették azokat a területeket, ahol stabil egyetértés és közös érdekek nyomán szorosabbra fűzhető az együttműködés (energetika, Közép-Európa megerősítése vagy az ukrán kérdés, melyben Amerika közvetítő szerepet vállalt stb.)

Ugyanakkor megjegyezte, hogy belső politikai vita dúl Donald Trump elnök és az amerikai adminisztráció között, ami jelenleg is érzékelhető.

Németh Zsolt arra is kitért, hogy az amerikai elnök Orbán Viktorral való beszélgetése nyomán elismerően szólt a Magyarország déli határára felhúzott kerítésről, és kiemelte, hogy a migráció kérdésében azonosak az USA és Magyarország hangsúlyai.

Borítókép: Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Forrás: MTI / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában