Tiltja a vallása

2018.08.17. 08:20

Nem volt hajlandó kezet fogni az állásinterjún a muszlim nő

Megtagadta a kézfogást a férfi interjúztatótól egy állásinterjún résztvevő muszlim nő Svédországban. A migránshátterű asszony vallási okokra hivatkozott, így persze nem kapta meg a munkát, ezért beperelte a férfit. A svéd bíróság végül kártérítést ítélt meg neki.

Farah Alhajeh, egy bevándorlói hátterű nő Uppsala városában jelentkezett egy tolmácsolással foglalkozó céghez – írja a BBC-re hivatkozva az origo.hu hírportál.

El is ment az állásinterjúra, ahol egy férfi fogadta őt. A beszélgetés után a férfi kezet nyújtott neki, Farah viszont az iszlámra hivatkozva megtagadta a kézfogást. Az interjúztató erre úgy reagált, hogy közölte: a nő nem kaphatja meg a munkát. Farah Alhajeh emiatt beperelte a céget.

Döntését a vallásszabadsághoz való joggal indokolta, mivel egy muszlim nem érintkezhet ellenkező neművel, kivéve, ha az a közvetlen családtagja. A svéd bíróság szintén a vallásszabadságra hivatkozva a nőnek adott igazat, a tolmácsolással foglalkozó vállalatot pedig 40 ezer korona (1,24 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezte. A nő üdvözölte a bíróság döntését. Véleménye szerint igazságot szolgáltattak neki.

Elmondta: a pénzügyi kártérítés annyira nem érdekli őt, inkább az a fontos számára, hogy más muszlimokat is inspirálhat ezáltal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában