Ország-világ

2020.07.24. 22:47

Nem lassul a járvány terjedése

Egyetlen nap alatt több mint 294 ezer új fertőzöttet regisztráltak világszerte péntek estére, több mint 10 ezerrel többet, mint előző nap.

London, 2020. július 24. A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ vásárló egy londoni üzletben 2020. július 24-én. Nagy-Britanniában kötelezõvé tették a védõmaszk viselését az üzletekben és a bankokban. A szabály megszegéséért akár 100 font (38165 Ft) bírságot is kiszabhatnak. MTI/AP/Frank Augstein

Forrás: MTI/AP

Fotó: Frank Augstein

A SARS-CoV-2 nevű vírust a világban 15 578 624 embernél diagnosztizálták, a vírus okozta Covid-19-betegségbe 634 594 haltak bele és 8 896 897-en gyógyultak meg belőle.

A fertőzöttek és halálesetek számát tekintve továbbra is az Egyesült Államok az első, az igazolt fertőzöttek száma meghaladta a 4 milliót, a halálos áldozatoké pedig a 144 ezret.

Európában több országban ismét korlátozásokat vezetnek be az újra erőre kapó járvány terjedésének megakadályozására.

Olaszországban, ahol – most először – karantént rendeltek el két európai uniós tagállam, Romániából és Bulgáriából érkezők számára, péntekre öt új koronavírus okozta halálesetet és 252 új fertőzöttet jelentettek. Az európai járvány gócának számító országban eddig 35 097 emberéletet követelt a járvány, és 245 338 ember fertőződött meg.

Több közép- és kelet-európai EU-országból karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni a jövő héttől.

A térség országai közül Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot már július 10-én mentesítette a brit kormány az angliai karanténelőírások alól. A közlekedési tárca péntek délutáni bejelentése szerint július 28-tól, vagyis jövő keddtől a Szlovákiából, Szlovéniából, Észtországból és Lettországból Angliába érkező utasoknak sem kell 14 napot elkülönítésben tölteniük.

Franciaország 16 unión kívüli ország állampolgárát koronavírus-tesztre kötelezi a kikötőkben és a repülőtereken, mielőtt engedélyezné belépésüket területére. Olyan EU-n kívüli államokról van szó, amelyekben a koronavírus terjedését különösen gyorsnak, a fertőzöttek arányát pedig magasnak ítélik meg a francia hatóságok. Ezek között szerepel például az Egyesült Államok, Brazília, Törökország, Algéria és Izrael. Azok az utazók, akiknek pozitív a tesztjük, kötelesek karanténba vonulni. A francia egészségügy-minisztérium pénteki közlése szerint a napi új fertőzöttek száma meghaladja az ezret. Pénteken 410 beteget kezeltek intenzív osztályon, míg előző nap 436-ot. A betegségben 30 192 ember halt meg, tízen a utóbbi 24 órában.

Ismét kötelező lesz szombattól a koronavírus-járvány miatt elrendelt tíznapos karantén Norvégiában a Spanyolországból érkezők számára. Magyarországgal szemben megszüntették a karanténkötelezettséget, de meghagyták azt ugyanakkor a Portugáliából, Luxemburgból, Romániából, Bulgáriából és Horvátországból érkezőkkel szemben. Norvégiában 9085 regisztrált koronavírus-fertőzöttet tartanak számon, a Covid-19 betegségbe pedig 255-en haltak bele.

Spanyolországban két egymás követő napon is több mint 900-zal emelkedett a regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma.

Pénteken 922, csütörtökön 971 esetben igazolták vizsgálatok a fennálló fertőzést, amelyre utoljára május elején volt példa. Egy héttel ezelőtt 390 volt a napi esetszám növekedése. Az igazolt fertőzöttek száma mára meghaladta a 272 ezret a január végén azonosított első koronavírusos eset óta. Az elmúlt egy napban hárman hunytak el, a halálos áldozatok száma több mint 28 ezer.

Elhunyt egy koronavírussal fertőzött 3 éves kislány Belgiumban, aki más súlyos egészségügyi problémákkal is küszködött. A gyermek koronavírus harmadik fiatalkorú, egyben legfiatalabb belga áldozata. Belgiumban az elmúlt két hétben folyamatosan növekeszik az azonosított fertőzöttek száma, eddig közel 65 ezer ember kapta el betegséget és több mint 9800-an haltak meg.

Újra kötelező lesz az arcmaszk viselése a zárt helyiségben zajló, több mint száz fős rendezvényeken Csehországban szombattól.

Szerdán 247 újabb fertőzést mutattak ki, amely az utóbbi három hét legmagasabb napi esetszáma volt. Az összes beteg száma péntek reggel meghaladta az ötezret. A kórházban kezeltek száma valamivel száz felett van, tucatnyi eset súlyosnak minősíthető.

Romániában az előző napi negatív rekordhoz képest pénteken enyhén emelkedett az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos betegeké pedig először haladta meg a 300-at. Az egy nappal korábbihoz képest 24 újabb áldozatot követelt a járvány. Eddig 2150 halottja van a kórnak.

Szerbiában egy nap alatt 22 031-ről 22 443-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön kilenc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 508-ra nőtt.

Horvátországban 81 új fertőzöttel 1032-re nőtt az aktív esetek száma, 139 ember van kórházban, kilencen vannak lélegeztetőgépen. A járvány február végi kezdete óta 128 ember halt bele a Covid-19-betegségbe.

Bulgáriában az utóbbi egy hónapban ismét megugrott a fertőzöttek száma.

Pénteken 268 új esetet jelentettek az országból. Hivatalos adatok szerint 9853 az igazolt fertőzöttek és 329 a kór halálos áldozatainak száma.

Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre egy nap alatt már csaknem ezer új fertőzöttet regisztráltak, az eddig azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 63 ezret. A halálos áldozatok száma újabb 20-szal 1571-re nőtt.

Oroszországban 800 ezer fölé emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma, az aktív eseteké pedig 200 ezer alá csökkent, Az elmúlt napban a fertőzések száma 5811-gyel 800 848-ra emelkedett. A napi növekmény ezzel már ötödik napja marad hatezer alatt. Az aktív esetek száma 2989-cel 199 029-re csökkent. A halálozások száma 154-gyel 13 046-ra, a gyógyultaké pedig 844-gyel 588 774-re emelkedett.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában