jogerős

2020.03.18. 20:44

Nem kell fizetnie a megbírságolt korondi polgármesternek

A büntetés a magyar közösségi vezetők rendre utasítása céljával született.

A Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerős ítélete értelmében a székelyföldi Korond község polgármesterének nem kell bírságot fizetnie a helyi polgármesteri hivatal homlokzatára kiírt Községháza feliratért, illetve az ezzel kapcsolatos korábbi ítélet végrehajtásának a vélt elmulasztásáért.

A Marosvásárhelyi Táblabíróság tavaly áprilisban jogerős ítéletben állapította meg, hogy Katona Mihály polgármester elutasította a „községháza” felirat eltávolítását megszabó korábbi jogerős ítélet végrehajtását, és tetemes összegű (mintegy 456 ezer lej, 30,8 millió forint értékű) bírságot szabott ki számára.

Az akkori ítélet azonban csak a bírság kiszámításának a képletét közölte, ezért a magyar feliratok ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) újabb pert indított a bírság pontos összegének a megállapítására. Ebben a perben született az a jogerős ítélet, amely immár semmilyen bírságot nem állapít meg. A március 16-án kimondott ítélet kivonata a romániai bíróságok portálján jelent meg.

A székelyföldi magyar jelképek és feliratok elleni perek százait elindító ADEC három pert indított a korondi polgármester ellen. Az elsőben a községháza homlokzatára felfestett „Primarie – Községháza” felirat eltávolítását kérte, arra hivatkozva, hogy a román primariának nem a „községháza”, hanem a „polgármesteri hivatal” a pontos fordítása.

Szerinte a községháza szó a magyar közigazgatásra emlékeztet, ezért nem kívánatos. A védelem a perben egyfelől a szótárra hivatkozott, másfelől arra, hogy a középület bejárata mellett a román törvények által megszabott felirat is megtalálható.

Az ADEC keresete nyomán a Marosvásárhelyi Táblabíróság 2016 szeptemberében elrendelte a homlokzatra felfestett felirat eltüntetését. A polgármester ezt azonnal végre is hajtotta, de amikor kézhez kapta az ítélet indoklását is, amelyben az állt, hogy a „községháza” szó román megfelelője a „casa comunala”, (a magyar szó tükörfordítása) lenne, a „Casa comunala – Községháza” feliratot festette fel a homlokzatra. E felirat mintegy fél évig állt a hivatal homlokzatán.

Ezt követte az ADEC második pere, amelyet a korábbi jogerős ítélet végrehajtásának a vélt elmulasztása miatt indított, és amely végén a Marosvásárhelyi Táblabíróság megállapította, hogy a polgármesternek a 2016-os ítélet kihirdetésétől a felirat eltávolításáig eltelt napok mindegyikére a havi minimálbér 20 százalékának (416 lej) megfelelő bírságot, valamint a felperesnek napi 100 lejes késedelmi díjat kell kifizetnie.

A sajtóban közölt számítások szerint a kifizetendő összeg megközelítette a 100 ezer eurót. A rekordösszegű bírság ellen mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mind a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) állásfoglalásban tiltakozott.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a „rosszindulat netovábbjának”, „méltánytalannak és aránytalannak” tartotta a büntetést, mely szerinte a magyar közösségi vezetők rendre utasítása céljával született. A FUEN leszögezte: a korondi önkormányzat és Katona Mihály polgármester nem követett el törvénysértést, hiszen a magyar feliratok ilyen típusú használatát egyetlen romániai törvény, európai vagy nemzetközi megállapodás sem tiltja.

Az ADEC ezt követően indította a harmadik pert az összeg megállapítására. Ebben a perben azonban a Hargita Megyei Törvényszék újból megvizsgálta a homlokzati feliratok történetét, és tavaly novemberben úgy találta, hogy megalapozatlan a késedelmi bírság megállapítása. Ezt az ítéletet erősítette meg hétfőn a Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerős döntése.

A magyar állam által tavaly Kallós Zoltán-díjjal kitüntetett Katona Mihály polgármester elmondta: 2018 decemberében mindenféle feliratot eltávolítottak a községháza homlokzatáról, azóta csak a hivatalos tábla van kitéve. Hozzátette: a feliratok ügyéről csak azt követően kíván véleményt nyilvánítani, hogy kézhez kapta a legfrissebb ítélet megindokolt változatát.

Azt azonban megjegyezte, hogy nem hiányzott a több éves pereskedés, mely alaposan próbára tette az idegeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában