Kártérítés

2018.10.08. 12:57

Nem felejtik el a német háborús bűnöket Lengyelországban

Lengyelországban tüntetést szerveztek a kormánypárt elképzeléseit támogatva, A tüntetők szerint is jogos, hogy Németországnak további jóvátételt kellene fizetnie a második világháborúban okozott károkért. Berlin ezt nem így látja. Szerinte 65 éve már lezárták ezt a kérdést.

Tüntetést szerveztek civilek Németország varsói nagykövetsége elé. A tiltakozók szerint a németek nem fizettek elég kártérítést a náci Németország által a második világháborúban Lengyelországban okozott súlyos károkért – írta a Radio Poland.

A megmozdulás nyilván nem független attól, hogy Rolf Nikel nagykövet a hasonlón lengyel felvetésekre válaszolva fél éve azt mondta, hogy az ügyet a két ország között politikai és jogi vonatkozásban is lezárták 1953-ban.

A vitát egy szeptemberben újult ki egy konferencián elhangzottak miatt. Zdislaw Krasnodebski a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője ennek alapján lépett fel határozottabban, abból kiindulva, hogy komoly párbeszéd indulhat pártja követeléséről.

A felvetés nem maradt hatás nélkül: Jacek Czaputowicz lengyel és Sigmar Gabriel német külügyminiszter az év elején úgy határoztak, hogy szakértői szinten ütköztetik a véleményeket ebben a kérdésben.

A lengyel szakértői delegáció nem volt kicsinyes: egy 850 milliárd dolláros követeléssel nyitottak, szerintük ugyanis ennyivel tartoznak még a németek a lengyeleknek.

Ezt valószínűleg a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski szavára alapozta, amelyek szerint az ország soha nem kapott ellentételezést második világháborús szenvedéseiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában