Járvány

2020.03.23. 19:30

Negatív lett Angela Merkel első vírustesztje

Szervezetében nem mutatták ki a kórokozót.

Steffen Seibert, a német szövetségi kormány szóvivője elmondta, hogy a következő napokban további teszteket is végeznek majd.

A kormányfő vasárnap házi karanténba vonult, miután kiderült, hogy kimutatták az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.

Angela Merkel otthonából látja el hivatali feladatait, a hétfői kormányülést telefonon keresztül vezette. Szerdán az alkancellár, Olaf Scholz pénzügyminiszter szólal fel helyette a koronavírus-járvány miatt készített pótköltségvetés parlamenti (Bundestag-) vitájában.

Ugyancsak hétfőn Heiko Mass külügyminiszter bejelentette, hogy már csaknem 120 ezer német állampolgár érkezett meg a kormány hazaszállítási művelete révén, amelyet azért indítottak, mert a világjárvány miatt egyre inkább akadozik a nemzetközi közlekedés. A legfőbb üdülőterületekről már mind elhozták a németeket. A művelet következő szakaszában a távoli és kevésbé látogatott országokra összepontosítanak. A tárca számításai szerint naponta nagyjából 10 ezren térhetnek haza. A minisztérium utazásszervező cégekkel együttműködve és több tucat bérelt repülőgép bevetésével végzi a nagyjából 200 ezer német hazaszállítására indított akciót. A gépeken szabadon maradó helyeket európai uniós társországok állampolgárai foglalhatják el.

Németországban hétfő este 27 546 volt az új koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Ez 3572 esettel – 14 százalékkal – több az előző esti 23 974-nél. Szintén 15 százalék alatti növekedést regisztráltak péntekről szombatra és szombatról vasárnapra, míg korábban napokig egyre gyorsuló ütemű, 30 százalék körüli mértékű emelkedést mértek. A vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma 92-ről 116-ra emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában