EP-választások

2019.01.04. 07:29

Navracsics Tibor: egy alulról fölfelé építkező Európának van jövője

Az uniós biztos szerint a migráció és a klímaváltozás témája áll majd az európai parlamenti választások fókuszában.

„Gigantikus változások következnek Európában a májusi európai parlamenti választások után, amelyen megerősödhetnek az euroszkeptikus, nacionalista pártok” – nyilatkozta a napokban Mateusz Morawiecki a Financial Times-nak.

Matteo Salvini szerint nincs felkészülve az Unió az égető problémák megoldására. Nyilatkozataiban többek között éppen Emmanuel Macron és a brüsszeli elit felelősségét hangsúlyozta az európai válsághelyzet kialakulásában – foglalta össze az ECHO TV az olasz belügyminiszter szavait.

Navracsics Tibor a közelgő európai parlamenti választásokkal kapcsolatban nyilatkozott az ECHO TV Brüsszel – Európa választ című műsorában. Az uniós biztos a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöktől, valamint Matteo Salvini olasz belügyminisztertől idézett gondolatokra reagálva kifejtette: az Európai Unió keleti és nyugati fele között egy kulturális meg nem értettség tapasztalható. „Az EU keleti fele nem érti azt a felfogást, ahogyan a nyugatiak gondolkodnak Európa jövőjéről, és ez fordítva is igaz. Több évtizednek kellene eltelnie, hogy az Európai Unióból valódi közösség legyen.

Meg kellene ismertetünk egymással kultúráinkat, gyökereinket, történeteinket”

- fogalmazott Navracsics Tibor, majd hozzátette: ha a jövőben is szeretnénk egy működésben lévő Európai Uniót, akkor a fiatalokba, az oktatásba, a kultúrába és az identitásba kell befektetni. „Egy alulról fölfelé épülő Európának van jövője” – hangsúlyozta az uniós biztos.

Navracsics Tibor szerint a 2019-es EP-választások következtében az Európai Parlament összetétele minden eddiginél radikálisabb változást eredményez majd. Rámutatott:

a választások két fő témája a tagállamokat belpolitikai szinten is foglalkoztató két kérdés, a migráció és a klímaváltozás jelensége lesz majd.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Navracsics Tibor az ECHO TV stúdiójában. Forrás: Youtube / Echo TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában