Járvány

2020.04.28. 18:41

Müller: nagyon hatékonyak voltak a járványügyi intézkedések

Magyarország legfőbb sikere, hogy sikerült ellaposítani a járványgörbét, de a koronavírus-járvány elhúzódó lesz – jelentette ki az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt.

Budapest, 2020. április 22. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én. Továbbra is zajlik az idõsotthonok ellenõrzése a koronavírussal összefüggésben; kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét - mondta a tisztifõorvos. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Müller Cecília azt mondta, napok óta nagyjából azonos számú új igazolt fertőzöttet regisztrálnak,

a korábban hozott korlátozó intézkedésekkel sikerült visszaszorítani a vírus reprodukciós rátáját.

Kiemelte, az eddigi védekezési intézkedések célja az volt, hogy senki ne maradhasson egészségügyi ellátás nélkül.

„Sok mindent tettünk, sok minden van már mögöttünk, és ennek vannak látható eredményei”

- fogalmazott.

Azt mondta, most a zárt közösségekre, idősotthonokra, szociális intézményekre és a kórházi osztályokra összpontosítanak.

Ezeket a gócpontokat kell ma kezelni – fogalmazott, hozzátéve: itt kell segíteni, hogy a járványt „megfogjuk”, és a lehető legkevesebb áldozat legyen ezekben az intézményekben.

Jelezte, folyamatos volt a különböző – kórházaknak, háziorvosoknak – szóló eljárásrendek megújítása. Kiemelte: azzal, hogy az egészségügyi rendszert felkészítették, jó pár hetet nyert az ország.

Az intézkedések egyik célja, hogy

minden beteg számára rendelkezésre álljon a megfelelő ellátás egy olyan fertőzés esetében, amely ellen nincs oltóanyag és terápia.

Utóbbival kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarországon is rendelkezésre állnak azok a gyógyszerek, amelyek a leghatékonyabbaknak bizonyultak eddig a kezelésben.

Müller Cecília közölte, jelenleg 2649 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, 291-en hunytak el. Megjegyezte: országonként különbözik, hogy kiket sorolnak a koronavírusban meghaltak közé; minden állam másképpen szolgáltat erről adatot.

Jelezte, hogy továbbra is a fővárosban és Pest megyében található a legtöbb fertőzött.

Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy nagy fegyelmezettséget tapasztalt az emberek részéről.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, hogy különböző forgatókönyvek vázolhatók fel a koronavírus-járvány alakulásáról. A magyar kórházi kapacitást az elképzelhető legtöbb fertőzöttel járó kimenetelhez kell igazítani – jelentette ki.

Ugyanakkor – jelezte – korlátozásokat is bevezettek, hogy csökkentsék a járvány terjedését. Ezen intézkedések nélkül a vírus reprodukciós rátája 2,2 lenne a tudósok szerint, vagyis egyetlen fertőzött átlagosan 2,2 embernek adná át a betegséget, ami gyors felfutáshoz, milliós nagyságrendű fertőzötthöz vezetne – közölte Rétvári Bence.

Azt hangoztatta, hogy

Magyarországon kisebb mértékű megbetegedést regisztráltak, mint a gazdagabb államokban. Ez annak is köszönhető, hogy igyekeztek a lehető leggyorsabban lépni.

Az 1 millió lakosra jutó elhunytak számát tekintve Európa legkevésbé súlyosan érintett harmadába tartozik Magyarország – jegyezte meg.

Felállt a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs, amely naponta tájékoztatást ad. Létrehozták a koronavirus.gov.hu oldalt is, amelynek hatalmas a látogatottsága – tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta, hogy mindegyik kórház megkapta a legfrissebb kézikönyvet a koronavírus-járvány kezeléséről.

Hosszú, hónapokig tartó védekezésre kell készülni, így sokáig szükség lesz a védőeszközökre.

Felelőtlenség lenne hirtelen szétosztani a készleteket, noha azok bőségesek. Pontos ütemtervet kell ebben követni – vélekedett Rétvári Bence.

Azt is mondta, hogy Magyarországon kevesebb egészségügyi dolgozó betegedett meg, mint máshol a világon.

Menczer: hosszú védekezésre kell készülni

Hosszú járványellenes védekezésre kell készülni, ugyanakkor folyamatos a védekezéshez szükséges védőfelszerelések és gépek beszerzése – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a bizottság előtt.

Menczer Tamás közölte: az elmúlt héten húsz repülőgép és öt kamion szállított különböző védőfelszereléseket, így 9,5 millió sebészi maszkot és 234 ezer speciális, FFP típusú maszkot.

Eddig már több mint 86 millió maszk érkezett Magyarországra, és további 62 millióra van szerződés.

Hozzátette: eddig 116 országból 9553 magyarnak segítettek haza jutni.

Az államtitkár kiemelte, a kormány jól döntött a korlátozó intézkedések meghozatalában. A járvány megjelenése után három fő feladata van a minisztériumnak: a külföldön maradt magyarok hazahozatala, a külföldi intézkedések monitorozása és az eszközbeszerzés.

Menczer Tamás utóbbiról szólva úgy fogalmazott, hogy „Kínánál sorban áll a világ”. Az államtitkár „rablógazdálkodás, vadkapitalizmus” szavakkal jellemezte a helyzetet, mert óriási a harc a védekezéshez szükséges termékekért, amelyek beszerzése sokszor nehézségbe ütközik.

Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjában vezetője elmondta: eddig a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban 19 425 embert figyelmeztettek, 9453 helyszíni bírságot róttak ki, és 8472 szabálysértési feljelentés tettek. Úgy fogalmazott, hogy ennyi szabályszegés elenyésző az összlakossághoz képest, az emberek többsége tudomásul vette a szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában