Járvány

2020.05.06. 16:44

Moszkva elkezdi kivonni az Olaszországba küldött katonákat

A mintegy 100 katona Lombardia több mint 90 településén 114 épületet és egyéb objektumot, körülbelül 1,1 millió négyzetméternyi belső helyiséget és 400 ezer négyzetméternyi útfelületet fertőtlenített.

Megkezdődik csütörtökön a Covid-19-járvány elleni védekezés segítésére Olaszországba vezényelt katonai kontingens kivonása – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A tárcavezető Valerij Geraszimov vezérkari főnököt utasította a sugárzás- és vegyvédelmi, valamint a biológiai alegységek és a katonaorvosok ünnepélyes fogadtatásának a megszervezésére. Az orosz fegyveres erők március 22. és 25. között 15 szállítógépnyi védőeszközt és felszerelést küldtek Olaszországba.

A mintegy 100 katona Lombardia több mint 90 településén 114 épületet és egyéb objektumot, körülbelül 1,1 millió négyzetméternyi belső helyiséget és 400 ezer négyzetméternyi útfelületet fertőtlenített. Emellett egy bergamói tábori kórház üzemeltetésében is részt vettek.

Eközben az orosz kormány harmadik tagjáról, Olga Ljubimova kulturális miniszterről derült ki, hogy koronavírus-fertőzött. A 39 éves tisztségviselő betegségének lefolyását sajtótitkára könnyűnek nevezte, a minisztert nem szükséges kórházba szállítani. Korábban Mihail Misusztyin kormányfő és Vlagyimir Jakusev építésügyi miniszter tett hasonló bejelentést.

A Kommerszant című napilap szerdán közölte, hogy az orosz fővárosban, hasonlóan az őt körülvevő Moszkva megyéhez és több más orosz régióhoz, kötelezővé tehetik a szájmaszk viseletét. Enélkül tilos lesz majd igénybe venni a tömegközlekedést, vagy üzletekbe, kórházakba bemenni.

Az intézkedést két hónapos időszakra tervezik bevezetni, ha a fertőzések dinamikája a jelenlegi alacsony szinten marad, vagy csökkenni kezdi. Néhány üzletlánc már a polgármesteri hivatal rendeletét megelőzve bevezette a kötelező maszkviseletet.

Oroszországban az elmúlt nap alatt 10 559-cel 165 929-re nőtt az igazolt fertőzések száma, így az abszolút számokat tekintve csaknem utolérte Franciaországot (170 694) és Németországot (167 007) a szerdán nyilvánosságra hivatalos hozott adatok szerint.

Ez Oroszországban 6,8 százalékos napi növekményt jelent, az új fertőzések 40,9 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 86-tal 1537-re, a gyógyulásoké 1462-vel 21 327-re emelkedett.

Moszkvában 5858-cal 85 973-ra nőtt a fertőzések száma (7,3 százalék). A halottak száma 50-nel 866-ra, a gyógyultaké pedig 588-cal 8458-ra nőtt.

Az országban eddig csaknem 4,6 millió, az elmúlt nap alatt pedig mintegy 173 ezer tesztet végeztek el. Moszkvában a szűrések száma a járvány kezdete óta meghaladta az egymilliót, és naponta több mint 40 ezerrel növekszik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak válaszolva úgy fogalmazott, hogy a SARS-CoV-2 vírus természetét még több országban tanulmányozzák a szakértők, ezért ezzel kapcsolatban még korai lenne egyértelműen állást foglalni. Elmondta, hogy Oroszország ezzel kapcsolatban információcserét folytat „minden partneri országgal”.

Korábban az orosz főügyészség hamis információnak minősítette az interneten az új koronavírus mesterséges eredetéről szóló híreket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában