Ország-világ

2020.12.13. 19:41

Morawiecki: szigorú határokat szabtunk a bizottságnak

A döntés azért is jelentős, mert a jogállamiság-mechanizmus egy bizonytalan fogalomra épített bizonytalan szabályozás.

Az Európai Tanács döntése a politikai akarat egyértelmű kinyilvánítása volt az EU-ban, jelentette ki Mateusz Morawiecki. A miniszterelnök kitért az Európai Bizottság korlátaira és arról is beszélt, hogy a vétó kapcsán Orbán Viktort ért vádak abszurdak – írja a V4NA.

A kormányfők és a Bizottság közösen állított szigorú határokat a Bizottság munkájának„ jelentette ki Mateusz Morawiecki a lengyel hírügynökségnek adott interjújában. A miniszterelnököt arról kérdezték, hogy vajon a döntés képes-e meggátolni a Lengyelországot ért zsarolás folytatódását.

Morawiecki rámutatott, hogy a Tanács konklúziói az Európai Unió általános politikai akaratát tükrözik és a megállapodás ezért valahol az elsődleges jogszabályok és szerződések alatt, de a másodlagos jogszabályok felett helyezkedik el. Elmondta, hogy a döntés azért is jelentős, mert a jogállamiság-mechanizmus egy bizonytalan fogalomra épített bizonytalan szabályozás.

”Az általános rendellenességek és hibák nem szolgálhatnak okként a mechanizmus bevetésére. Valami konkrét dologhoz kell kötni az alkalmazást, például a korrupcióhoz„, jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy több hetes kemény tárgyalásokon vannak túl, ami sok aggodalommal járt. Rámutatott, hogy a vereség végig benne volt a pakliban, de a csúcs előtt megszületett a megállapodás. ”Nagyon feszült volt a hangulat, és néha úgy éreztük, mintha 27 fejsze lógna a levegőben. De megoldottuk„, fogalmazott.

A PAP kérdésére a kormányfő arra az elméletre is kitért, miszerint Orbán Viktor azért ment bele a kompromisszumba, mert az Európai Bíróság elmarasztaló ítélete csak a magyar választások utánra várható. ”Ez teljesen abszurd„ fogalmaz Morawiecki.

Elmondta, a bíróság ítéletének időpontját lehetetlen volna megbecsülni, olyan mintha lottózni akarnánk. ”Elutasítom ezeket a kijelentéseket. Semmi közük a valósághoz„, jelentette ki.

Hozzátette, ”Orbán Viktorhoz hasonló partnerrel együtt küzdeni nagy megtiszteltetés, sokkal hatékonyabbak vagyunk és rendkívüli megelégedéssel is szolgál„.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában