Járvány

2020.03.18. 12:03

Montenegróban is megjelent a koronavírus

Montenegróban is megjelent a koronavírus, az első két esetet kedden regisztrálták, a koszovói elnök pedig a járvány megfékezésének érdekében szükségállapot kihirdetését kérte a parlamenttől.

A montenegrói miniszterelnök kedd este jelentette be, hogy

egy Egyesült Államokból 12 napja hazatért idősebb, valamint egy korábban Spanyolországban járt középkorú nőnél mutatták ki a Covid-19 betegséget.

Montenegró volt az utolsó az európai államok sorában, ahol kimutatták a decemberben Kínából kiindult világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét.

Észak-Macedóniában eddig 31 fertőzést regisztráltak.

A fertőzöttek között négy egészségügyi dolgozó is van. Az egészségügyi miniszter arra számít, hogy a járvány végéig körülbelül kétezren fertőződhetnek meg az országban. Közölte, arra kell ügyelni, hogy ne ugrásszerűen növekedjen meg a betegek száma, mert akkor összeomolhat az ellátórendszer.

Bosznia-Hercegovinában 34-re nőtt a fertőzöttek száma. Kedden az egész ország területén veszélyhelyzetet hirdettek.

Koszovóban Hashim Thaci elnök azt kérte a parlamenttől, hogy a vírus megfékezése érdekében hirdessenek szükségállapotot. Ez azt is jelentené, hogy katonák vigyáznak a kórházakra és más egészségügyi intézményekre, valamint a határvédelemben is segítenek. A nyugat-balkáni országba, ahol eddig 19 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, vasárnap óta csak a koszovói állampolgárok léphetnek be.

Az egészségügyi minisztérium közölte,

a fertőzöttek legtöbbje Olaszországból tért haza, vagy kapcsolatba került olyannal, aki korábban Olaszországban járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában